Narges Mohammadi:

Sultestreiker: - Regimet ønsker at hun skal dø i fengselet

Fredsprisvinner Narges Mohammadi sultestreiker i fengsel i Iran. Hun har hjerteproblemer og må få behandling på sykehus, mener mannen hennes.

Fredsprisvinner Narges Mohammadi har startet en sultestreik i fengslet i Teheran som følge av de dårlige fengselsvilkårene og Irans fortsatte krav om at kvinner må bære hijab. Her fotografert i Teheran i 2007. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB
Fredsprisvinner Narges Mohammadi har startet en sultestreik i fengslet i Teheran som følge av de dårlige fengselsvilkårene og Irans fortsatte krav om at kvinner må bære hijab. Her fotografert i Teheran i 2007. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB Vis mer
Publisert

Mohammadi ble tidligere i høst tildelt Nobels fredspris for sin årelange kamp for kvinners rettigheter i Iran. Hun sitter fengslet, og det er lite håp om at hun kan komme til Oslo og motta prisen.

Ektemannen hennes, journalist og aktivist Taghi Rahmani, sier til NTB at han frykter for helsen hennes. Han sier at fredsprisvinneren har hjerteproblemer.

– Regimet ønsker at hun skal dø i fengselet, sier Rahmani på telefon fra Paris.

– Det er en veldig dårlig situasjon for Narges nå. Regimet i Iran vil ikke hjelpe henne å bli bedre, sier ektemannen.

Nobelkomiteen bekymret

Han sier at Mohammadi har fått beskjed om at hun må bruke hijab hvis hun skal få legebehandling på sykehus. Det nekter hun. Familien krever at hun overføres til et spesialistsykehus for hjerte- og lungebehandling.

Ifølge en aktivistgruppe knyttet til henne, er sultestreiken en protest både mot forholdene i fengselet i Teheran og kravet om at kvinner må bruke hijab.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen er urolig.

– Nobelkomiteen er dypt bekymret for helsen til Mohammadi etter at hun har blitt nektet medisinsk behandling. Kravet om at kvinnelige innsatte må bruke hijab for å bli lagt inn på sykehus, er umenneskelig og moralsk uakseptabelt, sier hun til NRK.

– Må få hjelp

Rahmani sier at situasjonen hennes blir verre og verre i fengselet.

– Hun må få behandling på sykehus med en gang, sier fredsprisvinnerens mann.

Aktivistgruppen sier hun har fått en ultralydundersøkelse av hjertet. Fredsprisvinnerens bror har tidligere sagt til NTB at Mohammadi har vært innlagt for hjerteproblemer før. Ektemannen sier hun har problemer med hjertekarene og at det er en lidelse hun kan dø av.

Rahmani sier at Mohammadi nå drikker vann og spiser litt sukker og salt.

– Hun spiser ingenting annet. Hun må få hjelp, sier Rahmani.

– Politisk spill

Han anklager regimet i Teheran for å bruke Mohammadi i et politisk spill i en tid der frykten er økende for en større konflikt i Midtøsten.

– Det islamske regimet leker med Narges og bruker henne i et spill, sier Rahmani.

Han sier at familien ikke får snakke med henne og at de nå frykter hva som skal skje. De sier at flere aktivister tidligere har dødd i fengsel i lignende situasjoner, og at regimet da har kunnet vise til at det var dødsfall av medisinske årsaker.

Fengslet og pisket

Ektemannen skriver i en pressemelding at en betrodd lege i fengslet har sagt at Mohammadi trenger akutt legehjelp på sykehus.

– Den islamske republikken er ansvarlig for alt som skjer med vår kjære Narges, skriver ektemannen på vegne av familien.

Mohammadi er tildelt årets Nobels fredspris for sin kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og kampen for menneskerettigheter for alle.

– Nobelkomiteen oppfordrer på det sterkeste Iran til å gi Mohammadi og andre kvinnelige innsatte den medisinske behandlingen de trenger, sier Reiss-Andersen mandag.

Hun har vært fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag for sin opposisjon til det iranske regimet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer