Valg i Japan

Suga overtar som statsminister i Japan

Yoshihide Suga lover å videreføre Shinzo Abes politikk som Japans nye statsminister.

Yoshihide Suga (bildet) overtar som statsminister i Japan etter Shinzo Abe. Foto: AP / NTB scanpix
Yoshihide Suga (bildet) overtar som statsminister i Japan etter Shinzo Abe. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg skal sette sammen en regjering som jobber for folket, sa Suga da Japans nasjonalforsamling utpekte ham som statsminister.

Som sønn av en jordbærbonde skiller 71-åringen seg ut i japansk politikk, der mektige familier tradisjonelt har dominert.

De siste åtte årene har Suga vært Abes høyre hånd, hatt posten som sjefskabinettsekretær og i oppgave å lose regjeringens beslutninger gjennom et ofte tungrodd byråkrati.

Arbeidsnarkoman

Han har også vært regjeringens ansikt utad, til tross for at han verken regnes som karismatisk eller spesielt talefør, men har ikke veket unna for hissige ordvekslinger med journalister.

Han er kjent for sin store arbeidskapasitet og står ifølge nyhetsbyrået Kyodo opp klokka 5 hver morgen, leser alle de største avisene og sjekker japansk kringkasting, går i 40 minutter og tar 100 situps, spiser frokost og stiller deretter på kontoret presis klokka 9.

Som regjeringens talsmann har han vanligvis holdt to pressekonferanser daglig, hatt et 20-talls møter og spist en 5-minutters lunsj bestående av soba-nudler

Pragmatisk

Hvor Suga selv står politisk, forblir inntil videre et mysterium. Han blir sett på som mer pragmatisk enn ideologisk, og i valgkampen snakket han mer om byråkratiske utfordringer enn om politiske prinsipper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer