Studie: Slår alarm om fremtiden til europeiske skisentre

Klimaendringene truer fremtiden til mange av Europas skisteder. Ifølge en ny studie er ikke kunstsnø lenger nok for å kompensere for den manglende snøen.

Folk på ski i Filzmoos i Østerrike 6. januar i år. Global oppvarming øker risikoen for snømangel ved flere europeiske skidestinasjoner. Situasjonen vil kun bli mer kritisk i fremtiden, og klimamålene ikke nås, ifølge forskere. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB
Folk på ski i Filzmoos i Østerrike 6. januar i år. Global oppvarming øker risikoen for snømangel ved flere europeiske skidestinasjoner. Situasjonen vil kun bli mer kritisk i fremtiden, og klimamålene ikke nås, ifølge forskere. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB Vis mer
Publisert

Omtrent halvparten av alle europeiske skidestinasjoner risikerer snømangel dersom den global oppvarmingen øker gjennomsnittstemperaturen med 2 grader celsius, sier forskerne bak studien, som er publisert i tidsskriftet Nature Climate Change.

Skidestinasjonene i Alpene vil bli spesielt hardt rammet av klimaendringene, ifølge studiens anslag.

Dersom temperaturen i verden øker med 3 grader dette århundret, risikerer 91 prosent av europeiske skisentre å ha for lite snø til vintersport. Men hvis den globale oppvarmingen når 4 grader, vil nesten alle skidestinasjonene på kontinentet risikere snømangel, ifølge forskerne.

En liten stripe med snø var alt som fantes i Schaledmig i Østerrike i januar. Normalt er skisenteret helt snødekt på vinteren. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB
En liten stripe med snø var alt som fantes i Schaledmig i Østerrike i januar. Normalt er skisenteret helt snødekt på vinteren. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB Vis mer

Europa er blant verdens største skidestinasjoner, og rundt halvparten av verdens alpinanlegg ligger her. Studien har sett på 2234 skidestinasjoner i 28 europeiske land.

Hvis verden klarer å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader – målet skissert i Parisavtalen – vil kun 32 prosent av alpinanleggene ha høy risiko for snømangel, ifølge studien. Denne andelen kan minskes til mellom 14 og 26 prosent ved hjelp av kunstig snøproduksjon.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer