Hundestudie

Studie: Hunder har utviklet muskler over øynene for å smelte menneskehjerter

Anatomien ved hunders øyne har endret seg slik at hundene kan ha ansiktsmimikk slik som mennesker, ifølge en ny studie.

Valpene til kronprinsfamiliens hund Milly Kakao. Bildene er tatt på Kronprinsfamiliens landsted på Dvergsøya utenfor Kristiansand i begynnelsen av juli. Foto: Veronica Melå/Det kongelige hoff / NTB scanpix
Valpene til kronprinsfamiliens hund Milly Kakao. Bildene er tatt på Kronprinsfamiliens landsted på Dvergsøya utenfor Kristiansand i begynnelsen av juli. Foto: Veronica Melå/Det kongelige hoff / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I studien, publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), kommer det fram at menneskets beste venn har utviklet menneskeaktige muskler i øyebrynene som gjør at hundene kan gi mennesker bedende blikk.

Forskerne har sett på dagens hunder og sammenlignet dem med ulver, som hundene stammer fra. Forskerne filmet blant annet to minutter lange videoklipp med samhandling mellom hunder og et fremmed menneske, før de gjorde det samme eksperimentet med ulver. Forsøket ble gjort for å se hvor mye dyrene bruker musklene rundt øynene.

I studien konkluderer forskerne med at de fleste hunder har to muskler rundt øynene, som beveger seg med høy intensitet når hundene ser på mennesker.

– Det får øynene til å se større ut, lik spedbarns øyne. Bevegelsen fører til en kjærlig reaksjon hos mennesker, sier professor Anne Burrows ved Universitetet i Pittsburgh, som er en av forfatterne bak studien.

Siden musklene rundt hundenes øyne er sterke, mens de ikke er sterke hos ulvene, tolkes det av forskerne som at evnen er utviklet av hundene over tid.

Forskerne har flere hypoteser for hvorfor hundene har utviklet øyebrynsmusklene. En av dem er at mennesker retter blikket mot øvrige deler av ansiktet, en annen er at øyebrynsbevegelser kan være en viktig del av kommunikasjonen mellom mennesker og hunder.

En tredje hypotese er at bevegelser i øyebrynene gjør at den hvite delen av hundeøynene vises – noe mennesker finner appellerende hos dyr.

Det er imidlertid forskjell på hunderaser. Sibirsk husky har for eksempel bare én av de to musklene i øyebrynene. Årsaken kan være at dette er gammel hunderase, og kanskje den rasen som ligner mest på de første hundene.

Forskerne undersøkte fire ulver og seks hunder. Det lave antallet utgjør en svakhet ved studien, men ifølge forskerne er det et godt grunnlag for en større studie i framtiden.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer