Studie: Forkjølelse kan gjøre barn immune mot corona

Barn kan utvikle immunitet mot covid-19 etter å ha bekjempet en spesifikk type forkjølelsesvirus. Evnen til å utvikle slik beskyttelse avtar med alderen.

Hvor syk man blir av covid-19, kan avhenge av hvor gammel man er og om man nylig har vært smittet med forkjølelsesviruser CO43. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB
Hvor syk man blir av covid-19, kan avhenge av hvor gammel man er og om man nylig har vært smittet med forkjølelsesviruser CO43. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under pandemien merket leger og forskere seg at barn som fikk påvist corona, ble mindre syke enn voksne. Sannsynligvis er det mange årsaker til dette. En av dem kan være høyere immunberedskap mot forkjølelse forårsaket av såkalte forkjølelsescoronavirus. Det er minst fire av dem, og de har sirkulert i hele verden i mange tiår før pandemien.

Forskere ved Karolinska Institutet (KI) har i samarbeid med norsk og sveitsiske forskere funnet ut mer.

Sophie Elise Isachsen fikk hard kritikk for et bilde hun publiserte på sosiale medier, som blant annet førte til et avsluttet samarbeid med NRK. Nå snakker hun om bråket i en ny podkast med makker Fetisha Williams. Hele episoden kan du høre her: https://open.spotify.com/show/4MHOKrBn1Izynw9cORGAE8 Vis mer

– Målingene våre viste at de fleste blir immune mot forkjølelsescoronavirus før de er fem år gamle. Ett av disse, med det klingende navnet OC43, har en del likhetstrekk med SARS-CoV-2. De svenske forskerne gjorde dybdeanalyser av en type immunceller i blod kalt T-celler. De fant at barna hadde T-celler som reagerer både med OC43 og SARS-CoV-2. Antallet slike celler ser ut til å avta med økende alder. Det kan være noe av grunnen til at barn er mindre utsatt for alvorlig sykdom enn eldre, sier immunolog Fridtjof Lund-Johansen ved Universitetet i Oslo til NTB.

Fant kryssreaksjon

Forskerne i Sverige studerte blodprøver fra 48 barn i alderen 2 til 6 år og 94 voksne, tatt før pandemien. De studerte også blodprøver fra 58 personer som nylig var blitt friske etter covid-19. Studien er publisert i j ournalen Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

– Vårt bidrag til denne studien var å måle antistoffer mot ulike virus. Forskerne på KI kontaktet oss fordi vi tidlig i pandemien utviklet en metode for å måle antistoffer mot mange ulike virus fra kun én dråpe med blod. Dette var spesielt viktig her fordi de kun hadde små mengder blod tatt fra barn, sier Lund-Johansen.

Resultatene tyder på at barn allerede i toårsalderen har utviklet slik beskyttelse.

Skreddersydd vaksine

Funnene viser også hvordan responsen utvikler seg og endres over tid. Forkjølelsens beskyttende effekt avtok med alder.

– Sammen med Folkehelseinstituttet (FHI) har vi for øvrig undersøkt store serier med blodprøver fra Norge, tatt fra personer i alderen 0 til 90 år, som viser det samme, sier Lund-Johansen.

Eksponering for en bestemt type coronavirus kan gi forkjølelse, men etterlater hos barn beskyttelse mot covid-19. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Eksponering for en bestemt type coronavirus kan gi forkjølelse, men etterlater hos barn beskyttelse mot covid-19. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Forskerne mener funnene kan bli viktige for å overvåke og utvikle vaksiner i framtiden. Kunnskapen kan føre til mer alderstilpassede vaksineprogrammer for barn og voksne.

– I neste omgang ønsker vi å gjennomføre tilsvarende studier av yngre og eldre barn, tenåringer og unge voksne for bedre å kunne følge immunresponsen mot coronaviruset fra barndom til voksen alder, sier Marion Humbert, postdoktor ved Medisinsk avdeling Huddinge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer