Studie: De fleste coronasmittede i Karachi var symptomfrie

Opp til 95 prosent av smittetilfellene i storbyen Karachi i Pakistan var asymptomatiske, ifølge studie. Det kan forklare hvorfor landet ikke er hardere rammet.

Etter at restriksjonene ble opphevet i august, kunne folk igjen besøke kjøpesentrene i Pakistans største by Karachi. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix
Etter at restriksjonene ble opphevet i august, kunne folk igjen besøke kjøpesentrene i Pakistans største by Karachi. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskerne ved Aga Khan-universitetet i Pakistans største by testet 2.000 personer fra flere bydeler i Karachi, som har 20 millioner innbyggere.

– 95 prosent av dem som testet positivt, meldte at de ikke kjente noen symptomer på sykdommen – som hoste, feber eller sår hals, sier forskningsleder Imran Nisar.

Flere studier trengs for å forstå hvorfor så mange smittetilfeller tilsynelatende var asymptomatiske, men forskerne antyder at landets unge befolkning kan være en faktor.

Pakistan har påvist rundt 300.000 smittetilfeller og bekreftet 6.300 dødsfall, noe som tilsvarer under 3 per 100.000 innbyggere.

Det lave smittetallet sammenlignet med andre sørasiatiske land har forbløffet folkehelseeksperter. Pakistan har opp gjennom historien slitt kraftig med å hindre spredning av smittsomme sykdommer som polio, tuberkulose og hepatitt. Gjentatte regjeringer har i tiår etter tiår underfinansiert landets helsesektor.

Men daglig rapporteres det nå bare om noen hundre nye koronatilfeller, intensivavdelingene har færre koronapasienter, og de fleste gjenværende restriksjonene er opphevet. Skoler og universiteter skal etter planen åpne igjen neste uke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer