Studie: Å leke med Barbie-dukker kan øke risiko for spiseforstyrrelser

Barn helt ned til fem år ytret ønske om å se usunt magre ut etter bare å ha lekt med tynne motedukker én gang, ifølge en britisk studie.

Psykologspesialist og psykoanalytiker Anders Flækøy Landmark sier barn som får erfare gleden ved å leke og oppleve samværet som kan oppstå i lek sammen med andre, også får muligheten til å utforske og bli bedre kjent med ulike sider ved seg selv, andre og verden. Illustrasjonsfoto: Tor Richardsen / NTB
Psykologspesialist og psykoanalytiker Anders Flækøy Landmark sier barn som får erfare gleden ved å leke og oppleve samværet som kan oppstå i lek sammen med andre, også får muligheten til å utforske og bli bedre kjent med ulike sider ved seg selv, andre og verden. Illustrasjonsfoto: Tor Richardsen / NTB Vis mer
Publisert

Barbie og andre ikoniske motedukker har i mange tiår fått kritikk for sine urealistisk proporsjonerte kropper og for at de kan påvirke personer syn på egen og andres kropp.

Nå viser en britisk studie publisert i Body Image at å leke med slike dukker én gang, var nok til å få synet på egen kropp påvirket. Psykologene advarer om at det øker risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser som bulimi og anoreksi eller utvikle og forsterke psykiske lidelser.

Hovedforfatter bak studien, professor Lynda Boothroyd på Universitetet i Durham, sier misnøye med egen kropp er et stort problem, spesielt blant unge jenter.

– Det kan få alvorlige konsekvenser for jenters velvære og føre til spiseforstyrrelser og depresjon. Resultatene fra studien vår viser at det å leke med ekstremt tynne dukker – som det selges millioner av hvert år – kan ha en faktisk, negativ innvirkning på jenters kroppsbilde, sier Boothroyd.

Biler og ufarlig dukke

I den kvalitative studien ble 31 barn mellom fem og ni år intervjuet etter å lekt med Barbie, biler eller en realistisk utseende dukke, Lottie. Lottie-dukken skal være omtrent ni år, har normale proporsjoner og framstår verken som sminket eller avslørende kledd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer