Strømprisopprør gror i Arbeiderpartiet

Flere lokallag i Arbeiderpartiet i Bergen, Trondheim og Tromsø krever sterkere statlig inngripen i kraftmarkedet.

Strømmen er dyr i Norge om dagen. Nå vil flere tunge Ap-lokallag ha tyngre grep. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Strømmen er dyr i Norge om dagen. Nå vil flere tunge Ap-lokallag ha tyngre grep. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det dreier seg blant annet om Nidaros sosialdemokratiske forum og Trondheim Arbeidersamfunn i Trondheim, flere lag i Bergen, og Tromsø Arbeiderparti, skriver Klassekampen.

I forrige uke gikk Nidaros sosialdemokratiske forum ut med et krav om at regjeringen tar kontroll over kraftmarkedet, reforhandler strømkabelavtaler og gjør en ny vurdering om elektrifisering av norsk sokkel. Andre lag ønsker seg blant annet ordninger som makspris, priskontrollsystemer og toprissystemer.

Åsane Arbeiderparti i Bergen ønsker at regjeringens varslede energikommisjon skal utrede en sterkere politisk styring av energisektoren, blant annet med bestemmelser for fyllingsgrad i vannmagasinene og styring av overføringer til utenlandskablene.

Trondheim Arbeidersamfunn ønsker skrinlegging av elektrifiseringen av norsk sokkel.

– Mange tenker at strømprisen er en krise, men den virkelige krisen er at Norge styrer mot et strukturelt kraftunderskudd allerede i 2026–2027. Da er det uklokt å bruke enorme ressurser på noe som i praksis er et meningsløst nullsumspill, sier Helge Rushfeldt, nestleder i Trondheim Arbeidersamfunn.

I Tromsø Arbeiderparti foreslår man at vannkraftprodusentene skal pålegges å ha nær 100 prosent fyllingsgrad i vannmagasinene i oktober.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer