- Strømkunder reagerte mindre på pris enn antatt

Kundene kuttet strømforbruket med kun 2-3 prosent da de fikk beskjed om at strømmen var dyr, viser et forskningsprosjekt fra Statnett.

Færre strømkunder enn antatt senket forbruket da strømprisen var høy, viser et forskningsprosjekt fra Statnett. I alt 49 prosent av deltakerne senket innetemperaturen for å spare strøm. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Færre strømkunder enn antatt senket forbruket da strømprisen var høy, viser et forskningsprosjekt fra Statnett. I alt 49 prosent av deltakerne senket innetemperaturen for å spare strøm. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opp mot 5.000 husholdninger i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Tromsø og Bodø mottok kunstige strømpriser de kunne velge å reagere på.

Halvparten av dem reagerte på prisen og reduserte forbruket, mens den andre halvparten ikke brydde seg, skriver Europower.

Det var først og fremst elektrisk oppvarming og hvitevarer som ble justert i takt med strømprisen: 78 prosent flyttet bruk av oppvask- eller vaskemaskinen til andre timer, 49 prosent senket innetemperaturen, 43 prosent flyttet bruk av tørketrommel, 22 prosent flyttet matlagingen, og 16 prosent ladet elbilen på et annet tidspunkt, mens kun 1 prosent ladet elbilen oftere andre steder enn hjemme.

Resultatene viser at strømforbruket gikk ned 2-3 prosent i timene med svært høy strømpris, noe som ikke er nok til å påvirke nettutbyggingen.

– Vi legger til grunn at forbruksreduksjonen i høypristimer må være større enn 10 prosent dersom man skal kunne anse denne typen forbrukerfleksibilitet som et alternativ til nettutbygging, sier seniorrådgiver Matthias Hofmann i Statnett.

Prosjektet hadde håpet at mellom 10 og 20 prosent av kundene ville redusere forbruket på eksperimentdagene.

Undersøkelsen ble gjennomført i 2019 og 2020, før strømprisene nådde rekordnivåer siste halvår i 2021, påpeker Europower.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer