Strøm og mat ble dyrere i juli

Dyrere matvarer og høyere strømpriser bidro til at kjerneinflasjonen steg med 1,1 prosent i juli mot samme tid i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Prisstigning på blant annet bensin bidro til at kjerneinflasjonen steg med 1,1 prosent i juli mot samme tid i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB
Prisstigning på blant annet bensin bidro til at kjerneinflasjonen steg med 1,1 prosent i juli mot samme tid i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig økte totalinflasjonen med 3 prosent i samme periode, viser SSBs tall tirsdag. I motsetning til kjerneinflasjonen er totalinflasjonen justert for avgiftsendringer og tar ikke med strømpris og bensinpris.

Totalinflasjonen steg med 0,9 prosent fra juni til juli. Prisene på matvarer var den største bidragsyteren til oppgangen, med en økning på 3,1 prosent i juli, etter flere måneder med fallende priser, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Jevnt mønster

– Prisene på mat og drikke følger vanligvis et jevnt mønster gjennom året, med prisnedgang i typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart, og prisjustering på andre tidspunkt på året. Prisøkningen fra juni til juli er lavere enn gjennomsnittlig økning de siste fem årene, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Prisene på matvarer kommer etter flere måneder med fallende priser.

– De siste tolv månedene har prisene på mat og drikke sunket med hele 2,8 prosent. I samme periode har prisen for varer og tjenester generelt økt med hele 3 prosent, ifølge Størksen.

Nedgang i fergetakster

Økte priser på strøm, flyreiser og drivstoff bidro også til oppgangen i KPI, ifølge statistikkbyrået.

Prisene på passasjertransport med båt, viste derimot nedgang på 14,1 prosent. Det skyldes i hovedsak en nedgang i takstene i fergetakstene fra juli.

I tillegg falt prisene på brus og leskedrikker med 11,0 prosent fra juni til juli, noe som kan sees i sammenheng med avviklingen av særavgiften på alkoholfrie drikkevarer. Også boligtekstiler og sko, samt prisfall på bompasseringer, bidro også til å dempe oppgangen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer