Elevenes klimastreik i Oslo

Streiker for klimaet: - Hvis jorda blir en søppelsekk, hva er plan B?

Væpnet med plakater og slagord samlet rundt 15.000 streikende skoleungdommer seg foran Stortinget, hvor de møtte klimaminister Ola Elvestuen (V).

Streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
Streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Hvis jorda blir en søppelsekk, hva er plan B, ropte tusenvis av elever som hadde trosset advarsler om ugyldig fravær og møtt opp foran Stortinget for å gi klar beskjed til politikerne om tydeligere klimahandling og utslippskutt.

– Kraftig signal

Ved 12-tiden var det stappfullt av engasjerte ungdommer foran Stortinget og i gatene rundt.

Henny Holtedal fra den franske skolen i Oslo og andre streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
Henny Holtedal fra den franske skolen i Oslo og andre streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Vis mer

Fredag ettermiddag var det klart at langt flere enn ventet ville droppe skole og heller demonstrere for klimaet. På forhånd var det anslått at minst 10.000 ville delta på klimaaksjonen foran Stortinget i hovedstaden.

– Et nytt anslag er 15.000, opplyste leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord til NTB ved 13-tiden. Organisasjonen har fått tallet fra politiet, og har i tillegg har hatt egne tellekorps ute.

Over hele landet har minst 36.000 skoleelever deltatt i klimastreiken, ifølge Natur og Ungdom. Også det er langt flere enn forventet.

– Dette er et kraftig signal til regjeringen, slår Eiterjord fast.

14-åringene Julie Arctander og Emilie Irgens hadde tatt turen fra Sætre ungdomsskole i Hurum for å demonstrere. De frykter ikke kutt i goder som kjøtt og flyreiser for å redde klimaet.

– Vi må gjøre det som trengs. Det er derfor vi står her i dag, vi vil utgjøre en forskjell, sier de to til NTB.

Sara Wanvik Misund (t.v.) og Nanna Buchardt Werpen fra Høvik skole og streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget fredag morgen. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
Sara Wanvik Misund (t.v.) og Nanna Buchardt Werpen fra Høvik skole og streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget fredag morgen. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Vis mer

Helt fra tidlig fredag morgen var det høy stemning på Eidsvolls plass, med både slagord, appeller og musikk. Hensikten med demonstrasjonen er å gi klar beskjed til politikerne om at ungdom krever tydeligere klimahandling og større kutt i klimautslippene.

I Trondheim var 3.000 elever ventet å klimastreike, melder Adresseavisen. I Bergen møtte imidlertid noen færre opp fredag sammenlignet med torsdag i forrige uke, da nærmere 4.000 skoleelever demonstrerte, ifølge Bergens Tidende.

Ingen oljeløfter

Litt over klokka 10 entret klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) scenen, der han fikk overlevert tre hovedkrav fra de streikende ungdommene:

* Kutte 65 prosent av norske utslipp innen 2030

* 65 milliarder kroner årlig til klimafinansiering i u-land

* Ingen flere oljelisenser

Men det siste ville ikke klimaministeren love, noe som ble møtt med høylytt buing og taktfast roping av slagordet «norsk olje koker kloden, la olja ligge».

I Oslo møtte minst 15.000 streikende skoleelever opp til klimaaksjonen utenfor Stortinget fredag. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
I Oslo møtte minst 15.000 streikende skoleelever opp til klimaaksjonen utenfor Stortinget fredag. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Vis mer

– Jeg hører hva dere sier. Det jeg kan love, er at vi skal få til en framtid uten olje, for den dagen kommer. Vi skal kutte våre utslipp så raskt som mulig, sa Elvestuen.

På Løvebakken sto SV-leder Audun Lysbakken og Venstre-leder Trine Skei Grande og fulgte med på demonstrasjonen.

– Vendepunkt

Ungdommens klimaopprør kommer til å bli et vendepunkt, mener Lysbakken.

– Dette kan ingen overse, sier han til NTB, mens Grande blir varm om hjertet av å se havet av bannere og plakater.

– Ungdommen har skjønt det. Jeg får trua på at dette skal gå. Nå håper jeg mange av dem snakker med foreldrene sine i kveld, sier Venstre-lederen.

Også Høyres klimapolitiske talsperson Stefan Heggelund støtter klimastreiken.

– Streiken bidrar til økt klimabevissthet i hele befolkningen, uansett alder. Det trenger vi fordi vi skal kutte så mye utslipp de neste ti årene at alle vil merke den grønne omstillingen vi skal gjennom, sier han.

I tillegg har byrådet i Oslo gitt støtte til ungdommenes klimakamp.

– Skolestreikene for klima er et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Stor støtte

Elevene er inspirert av svenske Greta Thunberg, som startet den første klimastreiken under det svenske valget i fjor høst. 16-åringen er nå nominert til Nobels fredspris.

Internasjonalt har skolestreikene pågått ukentlig, med forrige fredag som et foreløpig høydepunkt. Da var det demonstrasjoner på alle verdens kontinenter – inkludert Antarktis.

(©NTB)

Skoleungdommens miljøstreiker

* 22. mars streiker norsk skoleungdom over hele landet for klima. Det er varslet streik over 70 steder, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør.

* Det er miljøorganisasjonen Natur og ungdom (NU) som i et arrangementet på Facebook oppfordrer elever til å stille seg opp foran Stortinget og rådhus landet rundt og demonstrere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken.

* Steiken er inspirert av den svenske skoleeleven Greta Thunberg (16), som i Stockholm i fjor begynte å skulke skolen hver fredag for å demonstrere med krav om mer effektive tiltak mot klimaendringene.

* Thunbergs engasjement har fått internasjonal oppmerksomhet, og gitt inspirasjon til klimademonstrasjonen Youth Strike 4 Climate, som har spredt seg til store deler av verden.

* Greta Thunberg har selv ledet demonstrasjonene flere steder, blant annet i Brussel 21. februar, der hun fikk tale for flere av de viktigste EU-lederne, Paris 22. februar og i Hamburg 1. mars. Hun har fått tale for Europarådet, på klimakonferansen i Polen, og i World Economic Forum i Davos.

* I Norge har det også tidligere vært Thunberg-inspirerte protester i flere byer. NU arrangerte den første elevstreiken i norske byer 7. september. Torsdag 14. mars møtte flere tusen skoleelever opp på Torgallmenningen i Bergen for å streike for klimaet.

* Forrige fredag streiket anslagsvis 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer