Vis mer

Straffes om de ikke møter til aktivitet: Slik blir Nav-klienters nye hverdag

Arbeidsministeren vil ha «folk opp om morgenen».

(upublisert) Opprettet


Å «nave» skal ikke kunne gjøres fra sofaen, mener regjeringen. Heretter skal alle ut i aktivitet for å kunne motta penger. De nye nasjonale kravene til sosialhjelpsmottakere trer i utgangspunktet i kraft til 1.juli 2016, men  i Hamar startet de allerede i dag, skriver Hamar Arbeiderblad.

Dette er den nye hverdagen som møter sosialhjelpsmottakere. 


 1. Ekstra strengt for de under 30 år


  Kravene er ekstra strenge for unge under 30 år. De må møte opp på Nav-kontorene hver dag, for å utføre oppgavene Nav har funnet til dem.

  I Hamar krever de som et minimum at de aktivt møter opp i jobbsenteret fire timer hver dag, for å jobbe med CV-en og søke arbeid.


 2. Straffes om man ikke møter opp


  FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Om man ikke møter opp på aktivitetene Nav har satt opp, vil stønaden kunne bli kuttet til et minimum.

  Tvungen aktivitet bli normalen, med mindre tungtveiende grunner taler imot, ifølge Osloby.

  - Jeg blir provosert over folk som kan jobbe, men ikke vil, ikke utnytter sitt potensial og talent, har arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) tidligere uttalt til Nettavisen.


 3. Skal bedre sjansene for å få arbeid


  Regjeringen mener det er uheldig å passivt motta sosialstønad, både for den enkelte og for samfunnet.

  Målet med å stille krav om aktivitet er at det skal gi mottakerne bedre sjanser til å komme i arbeid og kunne forsørge seg selv.


 4.  - Aktiviteten skal være meningsfull


  Blant aktivitetene sosialhjelpsmottakere i Hamar skal utføre er å skru sammen og kjøre ut møbler, ifølge Hamar Arbeiderblad.


  Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har tidligere understreket at aktiviteten den enkelte må delta i, skal være relevant og arbeidsfremmende.

  – Alle skal opp om morgenen, men aktiviteten skal også være meningsfull, uttalte han til NTB i desember i fjor.

  Eriksson mener den enkelte kommune må finne fram til egnede aktiviteter for sine sosialhjelpsmottakere, helst i tett samarbeid med det lokale næringslivet, melder Dagsavisen.
 5. Tettere oppfølging


  Dette skal føre til en tettere oppfølging av sosialhjelpsmottakere, skriver regjeringen på sine nettsider. Det er kommunene selv som vil organisere aktivitetene og oppfølgingen av personene som mottrar sosialstønad.

  Forsøk med aktivitetskrav i Drammen i førte til at færre mottok trygd og kommunen sparte 17 millioner kroner bare i 2013, skriver Dagens Næringsliv.


 6. Hva mener du?
KILDER: Hamar Arbeiderblad, OslobyNettavisen, regjeringen.no, Dagsavisen, Dagens Næringsliv.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.