Stortingets administrasjon vedtar ikke milliongebyr etter dataangrep

Stortingets administrasjon ber Datatilsynet om en ny vurdering etter å ha fått varsel om gebyr på 2 millioner kroner etter datainnbruddet i 2020.

Stortinget i Oslo onsdag kveld. 13. september avholdes stortingsvalget 2021.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Stortinget i Oslo onsdag kveld. 13. september avholdes stortingsvalget 2021.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Administrasjonen på Stortinget fikk varsel om gebyret fra Datatilsynet på 2 millioner kroner i januar.

Administrasjonen erkjenner i sitt tilsvar til Datatilsynet at IT-sikkerheten kunne vært bedre da angrepet inntraff, men mener det finnes formildende omstendigheter.

Tofaktorautentisering

Datatilsynet mener Stortinget kunne ha avverget datainnbruddet i 2020 med bedre tekniske tiltak. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var det russiske aktører som kom seg inn i datasystemene.

Administrasjonen fikk særlig kritikk for ikke å ha tatt i bruk tofaktorautentisering.

Sopra Steria hadde på oppdrag fra Stortingets administrasjon utarbeidet en rapport som skulle avdekke mulige sårbarheter (ROS2020). Denne rapporten ble levert 22. april 2020, fire måneder før dataangrepet i august samme år, og samtidig som landet var inne i den første koronanedstengingen.

Kort tid

Administrasjonen mener det korte tidsrommet gjorde det utfordrende å tette sikkerhetshullene i tide. Tofaktorautentisering trekkes i svarbrevet fram som særlig utfordrende å implementere på mobile enheter.

Det legges også vekt på at selv om det var alvorlig at folkevalgte ble berørt, var det svært få personer som ble rammet. Administrasjonen mener også at omfanget av personopplysninger som ble kompromittert, var meget begrenset.

Stortingets administrasjon ber dermed Datatilsynet foreta en ny vurdering av om det er rettslig grunnlag for å karakterisere administrasjonens opptreden som grovt uaktsom.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer