Stortinget skylder over 1,3 millioner kroner i arbeidsgiveravgift

Stortinget skylder over 1,3 millioner kroner i arbeidsgiveravgift etter pendlerboligsakene, varsler Skatteetaten. 28 politikere får trolig skattesmell.

Foto: Marianne Løvland / NTB
Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingets administrasjon har fått varsel fra Skatteetaten om at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1.351.759 kroner for årene 2017 til 2020.

Det skjer etter at Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak mot Stortingets administrasjon som arbeidsgiver. Stortinget har nå frist til 15. august med å svare på varselet fra Skatteetaten.

Gjennomgangen startet etter flere avsløringer i mediene om feil bruk av pendlerbolig for landets politikere.

Det er også sendt varsel direkte til hver enkelt tidligere og nåværende stortingsrepresentant som får en skattesmell. Den informasjonen er sladdet i varselet Stortinget har offentliggjort. Det begrunnes med at det er taushetsbelagte opplysninger.

Stor skattesmell for politikere

Skatteetaten skriver at 213 stortingsrepresentanter er blitt kontrollert. To av disse er døde og saken henlegges dermed. I 183 av tilfellene konkluderer Skatteetaten med at vilkårene for å få skattefri pendlerbolig er oppfylt.

Det ligger dermed an til at 28 politikere vil få en skattesmell.

Dagbladet meldte tidligere mandag at en rekke nåværende og tidligere politikere får en stor skattesmell. Aftenposten melder det samme.

Skatteetaten vil gi skattesmell til representanter som ikke er blitt riktig beskattet for tildelt pendlerbolig, eller som har fått pendlerbolig vedkommende ikke hadde krav på.

Dagbladet skriver at skattesmellene blir store, i enkelte tilfeller på sekssifrede beløp.

Store konsekvenser

Pendlerboligsakene har fått store konsekvenser og Oslo-politiet har blant annet startet etterforskning. Avsløringene førte til at Kjell Ingolf Ropstad gikk av som statsråd og KrF-leder, mens nyinnsatt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) trakk seg fra posisjonen.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik trakk seg som både nestleder i partiet og arbeidsminister da en pendlerboligsak fra 2006. Denne saken er foreldet og ikke del av Skatteetatens kontroll.

Riksrevisjonen har varslet at de vil gjennomgå pendlerboligsakene. Stortingets administrasjon skal også gå gjennom alle enkeltsaker om mulige brudd på reglene. Stortinget har i tillegg satt ned et eksternt utvalg som skal gjennomgå regler, retningslinjer og praksis.

UNNSKYLD, TOM: Tom Hanks raser mot overivrige fans etter at de kom litt for tett på kona etter en kveld ute i New York. Video: Splash News Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer