Stortinget sa ja til omstridt gruvedrift på havbunnen

Stortinget vedtok tirsdag å åpne for leting og utvinning av ettertraktede mineraler på dyphavsbunnen, etter at Ap og Sp i desember ble enige med Høyre og Frp.

Markering mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget tirsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Oslo 20240109. Markering mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget.Foto: Javad Parsa / NTB
Markering mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget tirsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Oslo 20240109. Markering mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingsflertallet mener gruvedriften vil legge til rette for lønnsom, bærekraftig og forsvarlig mineralvirksomhet til havs.

De fire partiene kom til enighet om gruvedrift på havbunnen i begynnelsen av desember, og tirsdag ble saken vedtatt i Stortinget.

Regjeringen har sagt det er økt interesse for disse ressursene fordi etterspørselen etter viktige metaller øker på verdensbasis. De argumenterer også med at det er viktig å øke selvforsyningen i en tid preget av økt internasjonal spenning.

Motstandere mener derimot at gruvedrift på havbunnen vil kunne få katastrofale og irreversible konsekvenser for dyreliv og natur til havs.

SV, Rødt, Venstre, MDG og KrF stemte mot vedtaket, og skriver i sin innstilling at Norge mangler kunnskap om miljøet i 99 prosent av havområdene som er aktuelle for gruvedrift.

(©NTB)

Mer om