Stort press på Haukeland sykehus

Haukeland universitetssjukehus tar denne uken ned kirurgien med 20 prosent for å lette trykket på intensivkapasiteten.

Illlustrasjonsbilde av Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB
Illlustrasjonsbilde av Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

– Når presset på tjenestene blir relativt stort, så må vi vurdere planlagt aktivitet. Vi har tatt ned cirka 20 prosent planlagt kirurgi denne uken, sa administrerende direktør Eivind Hansen ved Haukeland universitetssjukehus da sykehuset onsdag informerte om koronasituasjonen.

– 40 pasienter har fått utsatt sine operasjoner denne uken for å lette trykket på intensivkapasiteten, sa Hansen som la til at de skal gjøre nye vurderinger torsdag.

Ifølge Hansen er det mer enn koronaviruset som presser sykehuset.

– Vi har også hatt RS-viruset. Det har også truffet barn i vårt område. Særlig de aller minste blir alvorlig syke. Vi har hatt et betydelig belegg på barne- og ungdomsklinikken over en lengre periode, sier Hansen.

På grunn av dette har ledelsen omplassert personell.

Også historisk høye innleggelsestall av øyeblikkelig hjelp og et skyhøyt sykefravær setter Haukeland under press.

– Sykefraværet er rundt 10 prosent. Vi ser at 1.100–1.200 ansatte hver dag er fraværende fra jobb. Det betyr at vi også har utfordringer med personell.

Høyeste antall

Onsdag var 257 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på elleve pasienter fra dagen før.

Det er også det høyeste antallet innlagte siden 14. april. 37 av pasientene får respiratorbehandling, og 68 ligger på intensivavdeling.

Det er fem flere på respirator og én færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

154 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 41 er innlagt i Helse vest, 36 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 26 er innlagt i Helse nord.

45 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, ni er innlagt hos Helse Midt-Norge, ni er innlagt hos Helse nord, og fem er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 267.843 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(©NTB)

Mer om