Størst utfart på bittelillejulaften

Vil du reise hjem til jul torsdag, er trolig toget gått. Men på andre, «mindre gunstige» dager kan det fortsatt løse seg.

Juletrafikken kan se slik ut, men Avinor forventer ikke trengsel på storflyplassene i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Juletrafikken kan se slik ut, men Avinor forventer ikke trengsel på storflyplassene i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

NTB-Kenneth Kandolf Haug

Avinor spår at hele 134.152 passasjerer skal reise fra de seks største flyplassene torsdag 22. desember – «bittelillejulaften». Fra Oslo lufthavn alene er det ventet 74.635 passasjerer. 21. og 23. desember er det ventet rundt 115.000 passasjerer.

Tallet for Oslo lufthavn er fortsatt drøyt 22 prosent lavere enn i «normalåret» 2019 – da var det hele 95.000 passasjerer som reiste fra Gardermoen på lillejulaften.

– Det betyr også at vi ikke forventer trengsel og køer, selv på juleutfartens travleste dag, sier pressevakt Øystein Løwer i Avinor.

De minner også om at man bør møte i tide, møte forberedt, og droppe innpakkede julegaver i håndbagasjen.

Flest vil fly nordover

– Torsdag 22. desember er den travleste utfartsdagen, mens mandag 2. januar er den største returdagen. Også i romjulen er det høy aktivitet. Siden julaften faller på en helg i år, får en mange dager i romjulen, og mange vil da feire jul ett sted og nyttår et annet, sier pressesjef Tonje Sund i SAS til NTB.

Innenriks har SAS mest trykk til og fra Nord-Norge, og særlig Troms og Finnmark. I utlandet er det London, New York og Kanariøyene som skiller seg ut.

– Reisemønsteret i Norge skiller seg veldig fra våre naboer Danmark og Sverige, der man i Sverige eksempelvis feirer jul i to uker og opp mot 6. januar, sier Sund.

Norwegian opplyser at det snart er fulle fly 22. og 23. desember. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Norwegian opplyser at det snart er fulle fly 22. og 23. desember. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Norwegian opplyser til NTB at det snart er fulle fly 22. og 23. desember. Etter jul er det 26. og 27. desember og de første dagene i januar som er travle. Også her er det stor etterspørsel etter fly nordover.

Fulle tog på torsdag

Vy, GoAhead og SJ Nord melder om fulle tog torsdag.

– På lillejulaften er det mulig å sove seg fram via nattogene, og enkelte avganger har noen få plasser igjen. Om man er villig til å være fremme i aller siste liten, er det også noen plasser igjen på selveste julaften. I romjulen er det ingen utsolgte dager med unntak av nyttårsaften fra Oslo, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy.

Vy råder blant annet over Bergensbanen. SJ Norge styrer Dovrebanen og Nordlandsbanen, mens GoAhead er ansvarlige for Sørlandsbanen.

16 tog Oslo-Kristiansand

– De som ikke har bestilt reisen hjem til jul, må være raske med å bestille. Det er enkelte seter igjen på noen av togene, men en må forvente å måtte reise på «ugunstige» tider, sier informasjonssjef Hilde Lyng i SJ Norge.

Hos GoAhead er det tre fulle tog både 22. og 23. desember. Også 2. juledag og nyttårshelgen blir svært travle.

– Vi har mange tog på Sørlandsbanen, hele 16 mellom Oslo og Kristiansand – 8 hver vei, og 14 mellom Stavanger og Oslo – 7 hver vei. Vi har derfor stor kapasitet og får spredd trafikken. Vi har ledige plasser på flere tog, men det begynner å fylles opp. Hvis man ønsker å reise med tog på Sørlandsbanen, må man skynde seg, sier pressevakt Dag Brekkan i GoAhead.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer