Storkommunen Kristiansand består - klart flertall sa nei til skilsmisse

Storkommunen Kristiansand lever videre. Regjeringen lokket med skilsmisse, men folk i Søgne og Songdalen sa nei i en folkeavstemning.

Folk i Søgne og Songdalen vil bli i Kristiansand kommune. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Folk i Søgne og Songdalen vil bli i Kristiansand kommune. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Folkeaksjonene for å få Søgne og Songdalen til å gjenoppstå begynte å erkjenne valgnederlag allerede da de digitale stemmene var telt opp fredag kveld.

Etter at også poststemmene er telt opp, er det ingen av de gamle kommunene kommer til å gjenoppstå. Kommunalminister Erling Sande (Sp) har lovet at regjeringen skal lytte til folket.

Valgresultatene viser at det både var solid oppmøte og et klart flertall for å bli værende i Kristiansand i begge de gamle kommunene.

Slik ble resultatet

* I Søgne kom det inn 8380 stemmer. 4515 (53,9 prosent) sa nei til å løsrives, mens 3771 (45 prosent) sa ja. 94 stemte blankt. Valgoppslutningen ble på 81,6 prosent.

* I Songdalen kom det inn 4006 stemmer. 2291 (57,2 prosent) sa nei til å løsrives, mens 1662 (41,5 prosent) sa ja. 53 stemte blankt. Valgoppslutningen ble på 71,7 prosent.

Ettersom Kristiansand kommune uansett ikke ønsket oppsplitting – og regjeringen har lovet å lytte til folket – ser det dermed ut til at debatten om skilsmisse nå er lagt død.

Tvangssammenslått

Søgne og Songdalen ble tvangssammenslått med Kristiansand i 2020.

Etter at dagens regjering tok over, har de lovet at befolkningen i de tidligere kommunene skal få si sitt om saken – til store protester fra Kristiansand, som følte seg overkjørt av regjeringen.

Allerede etter at de digitale stemmene var telt opp fredag kveld, skjønte folk hvilken vei det bar.

Sigurd Berg Aasen, leder for «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake», gikk langt i å erkjenne nederlag i folkeavstemningen.

– Dette var fryktelig trist. Det er ingen tvil om det. Men vi har vært forberedt på at det kunne gå den veien, sa han til Fædrelandsvennen.

Eirik Spieler i aksjonsgruppen «Ja til Søgne i Kristiansand» var derimot i godt humør.

– Dette er helt fantastisk. Det er først og fremst en lettelse, sa han til NRK.

Mer om