Store variasjoner nasjonalt – gjenåpningen kan bli stykket opp, tror FHI-topp

Rundt tre firedeler av epidemien er nå basert i Oslo og Viken, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland, som mener gjenåpningen derfor kan bli todelt.

Utepils og skjenking har vært forbudt i Oslo i et drøyt halvår. I andre deler av landet har skjenkeforbudet kommet og gått ut ifra smittesituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Utepils og skjenking har vært forbudt i Oslo i et drøyt halvår. I andre deler av landet har skjenkeforbudet kommet og gått ut ifra smittesituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

– Vi ser på en måte en todeling av landet. Rundt tre firedeler av epidemien foregår i 20 kommuner fra Sarpsborg til Oslo og nabokommunene og så ned til Drammen, sier Aavitsland til NTB.

I dette området blir det neppe noen lettelser med det første, anslår Aavitsland, som påpeker at det meste av landets smitte og sykehusinnleggelser er basert i dette store området.

– Siden landet er så todelt, er det mulig at gjenåpningen bør skje i to hastigheter. I noen kommuner i Viken har det nå skjedd en del lettelser, men nye lettelser i Oslo og Viken er det nok ikke rom for nå, sier han.

– I resten av landet bør det være rom for å prøve lettelser. Det er for eksempel neppe nødvendig å holde Nordlysbadet i Alta stengt fordi det er mye smitte på Holmlia i Oslo, sier Aavitsland.

Kun én innlagt i Nord-Norge

Det var mandag 288 koronainnlagte pasienter på norske sykehus. Hele 250 av dem er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst. Til sammenligning er for eksempel kun 28 pasienter innlagt i Helse vest og ni i Helse Midt-Norge.

I Helse nord er det nå kun én pasient innlagt på sykehus med covid-19.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer