Støre svarer Putin: Russlands brutale krig får konsekvenser

At forholdet mellom Norge og Russland er redusert til et minimum, er Russlands ansvar, mener Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Russlands president Vladimir Putin under onsdagens tale til nye utenlandske ambassadører. Foto: Vladimir Astapkovitsj / Kreml pool / AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin under onsdagens tale til nye utenlandske ambassadører. Foto: Vladimir Astapkovitsj / Kreml pool / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Når samhandlingen mellom Norge og Russland er redusert til et minimum, så skyldes det at Russland fører en fullskala angrepskrig mot nabolandet Ukraina. Det er med andre ord Russlands ansvar, sier statsministeren i en uttalelse til NTB onsdag.

– Norge ønsker lav spenning og ordnede nabolandsforbindelser i nord, om blant annet søk og redning, fiskeriforvaltning og kontakt mellom grensemyndighetene. Men den brutale krigen Russland fører, får konsekvenser for Russlands forhold til mange land, også til Norge, sier Støre.

Arktis

Tidligere på onsdagen sa president Vladimir Putin at Russlands forhold til Norge er redusert til et minimum.

– I dag er de bilaterale kontaktene mellom Russland og Norge redusert til et minimum. Samhandling om viktige internasjonale og regionale spørsmål er blitt fryst. Det inkluderer spørsmål om Arktis, som er så viktig for begge land. Det er usannsynlig at denne situasjonen møter interessene til våre to folk, sa Putin ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria.

Hevder å være åpen for partnerskap

Den russiske presidenten minnet om at forholdet til Norge over mange år «ble dannet i en konstruktiv ånd». Han pekte også på at tusen sovjetiske soldater bidro til å frigjøre Nord-Norge fra nazistene i 1944.

– Russland har ingen forutinntatte og fiendtlige intensjoner mot noen. Vi er åpen for konstruktivt partnerskap med alle land, og Russland kommer ikke til å isolere seg, fortsatte Putin.

Putins tale ble gitt under en audiens for nye ambassadører til Russland i Kreml. Totalt deltok ambassadører fra 17 land, deriblant USA, Danmark og Norge. Robert Kvile ble utnevnt til Norges ambassadør i Moskva høsten i fjor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer