Store strømbrudd øst i Ukraina – myndighetene peker på Russland

– Kyniske rakettangrep på kritisk viktig sivil infrastruktur, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter store strømbrudd øst i landet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken i Kyiv torsdag. Foto: Genya Savilov / Pool / AP / NTB.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken i Kyiv torsdag. Foto: Genya Savilov / Pool / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Ukrainske myndigheter mener strømbruddene skyldes russiske angrep på kraftverk og andre viktige anlegg.

– Tror dere fortsatt at dere kan skremme oss, knekke oss, få oss til å gjøre innrømmelser, sa Zelenskyj i en uttalelse på meldingstjenesten Telegram søndag kveld.

Han sa at angrepene ikke var rettet mot militær mål og beskrev dem som terrorisme. Uttalelsen markerte at 200 dager er gått siden Russland invaderte Ukraina.

Russiske myndigheter har tidligere gjentatte ganger benektet at de med vilje retter angrep mot sivilpersoner.

– Izium er befridd

I uttalelsen sa Zelenskyj også at ukrainerne nå har kontroll over den strategisk viktige byen Izium.

Byens ordfører har også opplyst dette, og det russiske forsvarsdepartementet har bekreftet at de har «omgruppert» styrker i dette området.

Zelenskyj takket de ukrainske styrkene og sa at de har befridd flere hundre byer og landsbyer, blant dem Izium, Balaklija og Kupiansk.

De store strømbruddene har blant annet rammet regionene i Øst-Ukraina der ukrainske styrker er på offensiven og har gjenerobret store områder. Til sammen mangler det strøm i regioner der det vanligvis bor 9 millioner mennesker.

Kharkiv og Donetsk synes å være hardest rammet, og også enkelte russisk-kontrollerte områder mistet strømmen.

Slukket branner

– Det er ingen strøm eller vannforsyning i flere byer og landsbyer. Nødetatene jobber for å kontrollere brannene på stedene som har blitt angrepet, sier guvernør Oleh Synegubov i Kharkiv-regionen.

En av byene som ble liggende i mørke, var Kharkiv. Biler kjørte gjennom mørklagte gater, og fotgjengere brukte lommelykt.

Det brøt også ut en stor brann i kraftverket TEC-5 i den vestlige utkanten av Kharkiv, der en person ble drept i bombingen. TEC-5 er landets nest største varmekraftverk.

Trukket tilbake

Andre guvernører i regionene Dnipropetrovsk og Sumy sier mange titalls byer og landsbyer mangler strøm og vann etter angrepene.

Senere søndag kveld kom strømmen tilbake enkelte steder. Ingen av strømbruddene hadde trolig noe å gjøre med nedstengningen av den siste reaktoren som var i drift ved atomkraftverket Zaporizjzja.

Den ukrainske offensiven de siste dagene i Kharkiv-området har tvunget russerne til å trekke sine styrker tilbake for å unngå at de ble omringet. De la igjen store mengder våpen og ammunisjon.

Talsmann Oleg Nikolenko i Ukrainas utenriksdepartement mener russiske angrep på infrastruktur er desperate handlinger etter at de russiske styrkene er blitt tvunget på defensiven.

Mer om