Støre spår slutt for Schengen

EU er herjet av interne konflikter. Dermed blir Norden viktigere, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.


Jonas Gahr Støre har gjennom hele karrieren vært en av de mest glødende forkjemperne for europeisk integrasjon. Nå erkjenner han i et intervju med Klassekampen at Schengen-avtalen ikke fungerer etter hensikten.


– Når yttergrensene bryter sammen, når Schengen-avtalen kneler og Dublin-avtalen ikke fungerer, da må enkeltlandene ta ansvar.


– Det som uroer meg, er at dette i første runde kan gi noen svar, slik det har gjort i Norge nå, ved at vi tilsynelatende har fått kontroll med innvandringen. Men trinn to er at om migrasjonsbølgen vedvarer – og landene har innrettet seg hver for seg – har vi en dyp kilde til spenninger og potensielle konflikter, sier Støre til Klassekampen.


Støre håper på nordiske løsninger som svar den på den europeiske svikten.


– Vi må forvente at nordiske regjeringer opptrer med kraft i europeiske organ for å gjenopprette yttergrensekontroll i tråd med våre internasjonale plikter og humanistiske tradisjoner. Men jeg er da urolig for at vi kan få en situasjon der noe midlertidig blir sementert som noe permanent.


Støre varsler at Norden kan få en mer sentral plass i Aps neste partiprogram


– Med tre land i EU og to land utenfor, har det satt seg noen grenser. Men EU vil bruke veldig mye tid på interne konflikter. Det er bare å nevne Storbritannia, som kanskje går ut av EU. Norge vil ha veldig mye tilbake for en fordypet kontakt i Norden, sier Ap-lederen.


©NTB


Legg til sol_no på SnapChat