Støre: Russland styrer mot langvarig brudd med Vesten

Europa passerte et historisk tidsskille 24. februar. Nå ser vi tydelig hvor mye som står på spill, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjør i Stortinget om sikkerhet og situasjonen rundt krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjør i Stortinget om sikkerhet og situasjonen rundt krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Åtte måneder etter at Russland invaderte Ukraina, ser vi tydelig hvor mye som står på spill. Vi står nå i den mest krevende sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig, sa Støre da han tirsdag holdt en redegjørelse om Ukraina-krigen i Stortinget.

– President Putin tar høy risiko. Og risikoviljen ser ut til å øke i takt med dårlige nyheter fra slagmarken. Budskapene fra den russiske ledelsen tyder på at Russland styrer mot et langvarig brudd med Vesten, sier Støre.

Det er Støre som selv har bedt om å få holde redegjørelsen.

– Jeg ønsker å orientere Stortinget om utviklingen vi har sett den senere tid, hva den betyr for vår hverdag, og hvordan regjeringen vil besvare de mange utfordringene Russlands atferd har medført. Og jeg ønsker å invitere Stortinget til at vi står samlet som nasjon i disse krevende tidene, vel vitende at det som ligger foran oss kan bli enda mer krevende, sier statsministeren.

For et isolert Russland er dårlig nytt, slår han fast.

– Det er urovekkende at det er så lite kontakt og direkte kommunikasjon med Russland. Det svekker mulighetene for å finne fram til en forhandlet slutt på krigen, og det kan øke sannsynligheten for opptrapping og bruk av hardere virkemidler, advarer Støre.

Gjøres flere hemmelige tiltak

Støre sier det gjøres en rekke hemmelige tiltak for å beskytte norsk infrastruktur, i tillegg til det som kjent.

– Det er gjort, og gjøres, flere tiltak det ikke er naturlig å omtale i offentligheten.

«Kontroll med utvinning av petroleum på norsk sokkel» og «Transport av gass i rør til Europa» har nylig blitt definert som grunnleggende nasjonale funksjoner.

– Det setter oss bedre i stand til å kunne beskytte dem ytterligere, sier Støre.

Han redegjorde videre for flere av de allerede kjente tiltakene. Blant annet at Heimevernet sikrer fire petroleumsanlegg, at politiet og forsvaret har økt tilstedeværelsen rundt olje- og gassinstallasjoner, og at allierte land bidrar.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjør i Stortinget om sikkerhet og situasjonen rundt krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjør i Stortinget om sikkerhet og situasjonen rundt krigen i Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

I tillegg er arbeidet mot digitale trusler er intensivert.

Om atomvåpen-trussel: - Lav, men ikke null

Sannsynligheten for at Russland bruker atomvåpen i Ukraina er fortsatt lav, ifølge regjeringen. Men statsministeren advarer om at den ikke er null.

Putin-regimet har flere ganger truet med bruk av atomvåpen i Ukraina.

– Vi vurderer at sannsynligheten for bruk fortsatt er lav. Men den er ikke null. I lys av språkbruken kan vi ikke avvise muligheten. Selv om sannsynligheten er lav, har den økt, sier Støre.

Han er tydelig på at bruk av atomvåpen vil være å krysse en uhørt grense.

– I takt med at Russland slipper opp for konvensjonelle militære virkemidler øker også risikoen for mer desperat virkemiddelbruk. Trusler om bruk av atomvåpen er uansvarlig. Det er i seg selv en farlig eskalering. Vi fordømmer det, sier Støre.

Han kaller truslene for en form for utpressing.

– Vi må legge til grunn at hensikten med truslene er å svekke vestlig solidaritet med Ukraina.

Norges planer for atomberedskap er oppdatert.

– Vi vil kunne møte en slik situasjon med nødvendige tiltak, sier Støre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer