Støre om habilitetssakene: – Den store saken er knyttet til Erna Solberg

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser en ukultur i regjeringspartiene knyttet til habilitet. Den store saken er knyttet til Erna Solberg, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser påstander om ukultur i regjeringen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser påstander om ukultur i regjeringen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Han kommenterte fredag regjeringens femte habilitetssak på mindre enn et halvt år. Denne gangen er det næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) som har hatt en venn ansatt som leder i departementet.

Frp-nestleder Hans Andreas Limi mener det begynner å tegne seg et bilde av en ukultur i regjeringen knyttet til habilitet. Men dette avviser Støre overfor NTB.

– Vi har strammet opp regelverket på en lang rekke områder i lys av den lærdommen vi har. Også ser vi at dette ikke er spesielt knyttet til min regjering, men den store saken her er knyttet til Erna Solberg, som var statsminister i åtte år hvor Hans Andreas Limis parti satt i regjering, sier Støre.

NTB har forsøkt å få kommentarer fra Erna Solberg om saken.

– Har bidratt til å svekke tilliten

Støre har fram til nå vært relativt tilbakeholden i sine kommentarer om Høyre-leder Erna Solbergs habilitetssak, som handler om ektemannens aksjehandel mens hun var statsminister.

Fram til mandag hadde Støre selv en statsråd i regjering med en lignende sak hengende over seg, nemlig tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Det var Støre som ba Huitfeldt om å gå av, og han har sagt at habilitetssaken var en medvirkende årsak.

– Erna Solbergs sak har bidratt til å svekke tilliten til oss politikere ytterligere. Den har også bidratt til at det ikke blir ro rundt Annikens sak, og selv om Solbergs sak er langt mer omfattende, har de også prinsipielle likhetstrekk, sa Støre på en pressekonferanse mandag.

Han avviste imidlertid at han erstattet Huitfeldt for å ramme Solberg.

– Det vil jeg kategorisk avvise. Jeg kjenner Erna Solberg godt nok til å vite at hun ikke lar seg påvirke av endringer i Arbeiderpartiets regjeringslag, sa han.

– Ikke noe jeg ønsker meg

Statsministeren mener det nå er viktig å få styrket opplæringen og rutinene slik at folk skal være trygge på at folk som har politisk ansvar, tar avgjørelser med sikte på befolkningens beste.

Støre har fortsatt tillit til Jan Christian Vestre. Han sier følgende om saken:

– Det er ikke noe jeg ønsker meg. Men når sånt skjer i et departement, så må vi få det fram og få opplyst hva det handler om.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer