Støre: Norge fordømmer angrepet på det sterkeste

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge på det sterkeste fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina.

Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse om situasjonen mellom Russland og Ukraina tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse om situasjonen mellom Russland og Ukraina tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB torsdag morgen.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden, sier han videre.

Samtidig med at det i sosiale medier ble meldt om eksplosjoner mange steder i Ukraina, meldte Interfax at Russland iverksatte militære operasjoner mot Ukraina klokken 5 torsdag morgen.

Ukrainas utenriksminister anklager Russland for å ha gått til full krig.

I New York bekreftet FN-ambassadør Vassilij Nebenzia at en militæroperasjon er i gang. Han sier Russland er ute etter «juntaen» som styrer i Kyiv.

– Vi er ikke er aggressive mot det ukrainske folk, men juntaen som har makten i Kyiv, sa FN-ambassadøren i et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld New York-tid.

Ambassadøren uttalte seg etter at president Vladimir Putin tidlig torsdag morgen kunngjorde at Russland ville innlede en militæroperasjon mot Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementet sier at de skyter mot militære mål med presisjonsvåpen.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer også Russlands angrep på Ukraina natt til torsdag.

– Det er uberettiget, uprovosert og uansvarlig. Et klart brudd på folkeretten. Våre tanker går til de som allerede har lidd for mye av denne konflikten og frykter at morgendagen vil bli mye verre, sier Huitfeldt i en uttalelse på Twitter.

Også Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg fordømmer angrepet.

– Russland har startet invasjonen av Ukraina. En mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning. Det trengs samlet internasjonal reaksjon på Putins brudd på internasjonal rett, skriver Erna Solberg på Twitter torsdag morgen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer