Støre mener det er alvorlig for USA om abort-rettigheter oppheves

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter at kvinner blir mer sårbare og konfliktnivået vil øke dersom USAs høyesterett opphever retten til abort.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er alvorlig for USA dersom den føderale retten til å ta abort blir borte. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er alvorlig for USA dersom den føderale retten til å ta abort blir borte. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer
Publisert

Et lekket utkast til en kjennelse fra USAs høyesterett om abort har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser.

– Med forbehold om at det er riktig, vil det være en historisk begivenhet for kvinner i USA og et tilbakeskritt. Det betyr at stater kan redusere retten til abort og i noen tilfeller nærmest fjerne rett til kvinners rett til abort, sier Støre til NTB.

Han påpeker at abortsaken er en viktig markør for politisk tilhørighet i USA. Dersom den føderale retten til abort oppheves, kommer det som følge av at det er utnevnt dommere som mener det er riktig. Tre av dem er utnevnt av Donald Trump.

– En nesten 50 år gammel dom som har gitt stabilitet og trygghet for kvinner, blir da opphevet. Det øker konfliktnivået rundt abort og øker også sårbarheten for kvinner i en krevende situasjon. Det fører til store forskjeller mellom kvinner i USA. Det mener jeg er alvorlig for USA, sier statsministeren.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer