Støre langer ut mot Rødt: – Dypt usolidarisk

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer kraftig på Rødts nei til ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige.

Statsminister Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til at Rødt vil si nei til medlemskap i Nato for Finland og Sverige. Her er han sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til at Rødt vil si nei til medlemskap i Nato for Finland og Sverige. Her er han sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Forslaget fra Rødt er dypt usolidarisk med våre nærmeste naboer, i en situasjon der de opplever at deres trygghet er truet, sier Støre.

– Nato er en forsvarsallianse som Sverige og Finland nå ønsker å være en del av. De velger å gå ut av alliansefrihet som et resultat av den angrepskrigen Russland gjennomfører i Ukraina. Da skal vi ikke nekte dem å være en del av vårt forsvarsfellesskap, fortsetter han.

Reaksjonen kommer etter at Rødts sentralstyre onsdag sa nei til finsk og svensk Nato-medlemskap.

Listhaug reagerer

Han er ikke den eneste som reagerer på Rødt sitt Nato-nei. Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Dagsavisen at partiet i praksis er Putins beste venner.

– Jeg vil oppfordre Moxnes til å ta seg en tur til de baltiske landene, og spørre befolkningen der om de er enig i at medlemskap i Nato ikke gagner fred og sikkerhet i deres hjemland, sier Listhaug.

– Vil ikke gagne fred og sikkerhet

«Stormaktsavhengighet gagner ikke fred og sikkerhet. Rødt vil stemme mot ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige», skrev Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook i etterkant av sentralstyremøtet.

I innlegget understreket Moxnes at ethvert land har rett til å søke de allianser de selv ønsker å inngå, og at alle forstår frykten blant folk etter Russlands «brutale og folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina». Men medlemslandene må også gjøre selvstendige vurderinger av søknadene.

«Vi mener det ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden at to nye nordiske land omfattes av Natos atomparaply og stormaktsavhengighet», skrev Moxnes.

(©NTB)

Mer om