Støre kunne blitt Nato-sjef i 2009

Statsminister Jonas Gahr Støre ble i 2008 spurt om han kunne være kandidat til å overta som generalsekretær i Nato, men sier han raskt takket nei.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han i 2008 ble spurt om han kunne tenke seg jobben som Nato-sjef. Foto: Johan Falnes / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han i 2008 ble spurt om han kunne tenke seg jobben som Nato-sjef. Foto: Johan Falnes / NTB Vis mer
Publisert

Tanken på Støre som alliansens leder ble luftet på et utenriksministermøte i Nato i desember 2008, forteller Ap-statsministeren til Dagens Næringsliv. Storbritannia og Tysklands utenriksministre spurte da om han kunne være kandidat til å overta etter nederlandske Jaap De Hoop Scheffer.

– Det var de som var mest tydelig på det, men i tillegg kom det signaler på det samme fra teamet til den nyvalgte amerikanske presidenten. Det gjorde at jeg tok det på alvor, sier Støre.

– Jeg lyttet til hva de hadde å si, men konkluderte raskt med et nei og delte det med statsminister Stoltenberg.

Støre sier at han anså det som sin viktigste oppgave å være en del av regjeringsprosjektet.

– Der hadde jeg viktige oppgaver, særlig knyttet til nordområdene og forholdet til Russland.

Daværende statsminister og nåværende Nato-sjef, Jens Stoltenberg, bekrefter at Støre informerte ham om forespørselen. Den som fikk oppdraget i stedet, var den danske statsministeren Anders Fogh-Rasmussen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer