Arbeiderpartiets landsstyremøte

Støre: Klima viktigste sak til valget 2021

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre slår fast at 24,8 prosent oppslutning er altfor lavt, og at Ap skal ha høyere oppslutning.

Arbeiderpartiet sin leder Jonas Gahr Støre under tirsdagens landsstyremøte. Aps valgevaluering drøftes i landsstyret på Folkets hus i Oslo tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Arbeiderpartiet sin leder Jonas Gahr Støre under tirsdagens landsstyremøte. Aps valgevaluering drøftes i landsstyret på Folkets hus i Oslo tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det er et tall som bør synke tungt i oss. Det er rett og slett altfor dårlig, sa Støre i sin tale til partiets landsstyre i Oslo fredag.

Støre slo fast at «vi skal høyere, vi kan bedre».

– Ap klarte ikke å målbære frustrasjonen mange har som følge av sentraliseringen, ei heller bli førstevalget for dem som var mest opptatt av bom eller klima, sier Støre i en pressemelding fredag.

– Vi opplevde et stort fall i distriktene og særlig i nord, sa partilederen, vel vitende om at Ap hadde meislet ut en ny distriktspolitikk etter forrige stortingsvalg.

– Vi klarte ikke å gjennomføre strategien vår.

«Feilspor»

Selv om Ap gjorde et elendig valg, får partiet makt og innflytelse i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø og Stavanger, samt en rekke andre storbyer.

Ap samarbeider lokalt med en rekke ulike partier, men diskusjonen om hvem Ap skal samarbeide med nasjonalt ved en eventuell valgseier i 2021 kaller Støre et blindspor og et feilspor.

– Vi skal ikke begynne diskusjonen om hvem vi skal samarbeide med etter 2021, sa partilederen og fikk applaus.

Spesielt mye oppmerksomhet har det blitt rundt et mulig Ap-samarbeid med Miljøpartiet De Grønne etter 2021. Sterke krefter i LO-systemet har advart mot et slikt samarbeid, mens andre deler av Ap er langt mer positive.

Støre trakk opp flere hovedsatsingsområder fram mot 2021. Ap vil fortsatt legge sterkt vekt på velferd, skoler, barnehager og et tydelig nei til kommersialisering av velferden. Han viste til at partiet har stor troverdighet i disse sakene.

Risikosport

Også i distriktspolitikken og i motstanden mot sentralisering må Ap bli tydeligere, ifølge partilederen.

– Vi skal slå ring om EØS-avtalen. Norske distrikter er så avhengig av at det ikke blir køddet med det. Her har varene lengst reise. Her er de mest utsatt hvis det kommer tiltak mot oss, sa Støre.

Samtidig erkjente Støre at klimadiskusjonen presser seg fram i partiet, noe han beskrev som en risikosport.

– Det er et veldig godt begrep. Men risikosport skal man ikke vike unna, sa Støre.

Han advarte mot krav om å legge ned oljenæringen.

– Ikke sett 170.000 mennesker på oppsigelse. Å sette en sluttdato for denne industrien er feil. Det er dårlig for klima, blodig urettferdig og dårlig industripolitikk.

Samtidig viste Støre til at industrien ikke kan forvente at alt blir som før.

– Utslippene fra sokkelen må ned, mot null, og industrien må ta ansvar.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer