Store geografiske forskjeller: Slik er nordmenns meny på julaften

Julen er sterkt preget av tradisjoner, noe som også gjenspeiles på julemenyen i norske hjem. Nærmere halvparten av nordmenn spiser svineribbe på julaften.

Juletradisjonene står sterkt i Norge, og de fleste holder seg til den samme julemenyen år etter år. Menyen varierer imidlertid kraftig fra landsdel til landsdel. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Juletradisjonene står sterkt i Norge, og de fleste holder seg til den samme julemenyen år etter år. Menyen varierer imidlertid kraftig fra landsdel til landsdel. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det fremgår i en fersk undersøkelse gjort av YouGov på oppdrag fra Matprat – kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I undersøkelsen svarte 47 prosent at de spiste svineribbe som hovedrett på julaften i fjor. 38 prosent svarte pinnekjøtt, mens 7 prosent svarte kalkun. 3 prosent spiste vegetarmat som hovedrett, mens det samme antallet også gjelder for lutefisk og torsk.

Riskrem er fremdeles nordmenns store dessertfavoritt i jula, og 37 prosent svarer at de har riskrem som juledesserten. Deretter følger multekrem og karamellpudding, med henholdsvis 17 og 10 prosent.

Store geografiske forskjeller

Pinnekjøtt dominerer som kjent tradisjonelt på Vestlandet, mens svineribbe er en større favoritt i resten av landet, spesielt på Østlandet. I Matprat-undersøkelsen svarte 74 prosent av Vestlendingene at de spiste pinnekjøtt i på julaften i fjor, mot kun 21 prosent som svarte svineribbe. Til sammenligning svarte 65 prosent av østlendingene at de spiste svineribbe, mens 20 prosent hadde pinnekjøtt på menyen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer