Støre etter krisemøte: - Jeg forstår frustrasjonen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at statsforvalteren skal lage en utredning om konsekvensene av å bryte opp Kristiansand kommune.

– Vi får lytte til hverandre. Statsforvalteren har fått sitt oppdrag. Kommunen skal bli hørt grundig i den prosessen, sier statsminister og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) som mandag besøkte Kristiansand Ap. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
– Vi får lytte til hverandre. Statsforvalteren har fått sitt oppdrag. Kommunen skal bli hørt grundig i den prosessen, sier statsminister og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) som mandag besøkte Kristiansand Ap. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Dette sier Jonas Gahr Støre etter at han mandag ettermiddag møtte den lokale arbeiderpartiledelsen i Kristiansand og Agder om den pågående prosessen rundt Kristiansand kommune. Etter krisemøtet sa statsministeren at det helt klart var læringspunkter for regjeringen for måten prosessen var blitt gjennomført på.

– Statsforvalteren skal lage en utredning av hva det vil si å oppløse storkommunen Kristiansand. Regjeringen har ikke tatt stilling til oppløsing av denne kommunen, sa Støre etter møtet.

– Jeg forstår frustrasjonen med beslutningen som er tatt i regjeringen. Dette er folk som har jobbet hardt med å danne en ny kommune, sa han videre.

– Kommunen skal bli hørt

Støre kom til Kristiansand mandag ettermiddag for å roe gemyttene etter at regjeringen har avgjort å overkjøre kommunens flertallsbeslutning om ikke å bryte opp den sammenslåtte kommunen. De vil isteden spørre innbyggerne i de to gamle kommunene Songdalen og Søgne hva de ønsker.

Støre understreker at det har vært viktig for regjeringen at alle skal bli hørt i saken, og derfor er folkeavstemning i de tidligere kommunene viktig, sa Støre.

De to kommunene Søgne og Songdalen ble i 2020 tvangssammenslått med Kristiansand. I utgangen av mai varslet regjeringen at de ville overkjøre bystyret i Kristiansands vedtak om ikke å reversere sammenslåingen.

Bakteppet var et innbyggerinitiativ i Søgne som nettopp ba om at regjeringen skulle overkjøre bystyrets vedtak.

– Vi får lytte til hverandre. Statsforvalteren har fått sitt oppdrag. Kommunen skal bli hørt grundig i den prosessen, sier Støre.

– Vært dramatisk

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier møtet med Støre var godt, og at partene har fått snakket sammen.

– Dette med statsforvalterens utredning er bestemt, så det må vi jo uansett forholde oss til på en eller annen måte. Og så tror jeg nok at vi må gjøre en ny vurdering når den kommer om hvordan vi skal håndtere dette videre. Da blir det en ny prosess etter det igjen, sa Skisland etter møtet.

– Dette har vært en så viktig sak for oss, og det har vært dramatisk, men det var viktig med samtalen i dag, sa han videre.

Støre sier at regjeringen er opptatt av Agder og av Kristiansand. Han sa også at dette var en sak som hadde vært mer viktig for Senterpartiet enn Arbeiderpartiet i regjeringen.

– Det er bestemt at beboerne i disse kommunene skal få ytre seg, og de skal få gjøre det på et godt grunnlag, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer