Store endringer i røykevaner under pandemien: - Trist å se

En av fire røykere har røykt mer enn de pleier det siste året, mens omkring like mange har røykt mindre. Koronapandemien motiverer og demotiverer til å slutte.

Oslo  20120217.Illustrasjonsbilder av ryker og rykeslutt. Mann tenner sigarett.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Oslo 20120217.Illustrasjonsbilder av ryker og rykeslutt. Mann tenner sigarett.Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

– Vi vet at koronapandemien har vært tøff for mange, og det er trist å se grunnene de oppgir, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til NTB når hun ser de ferske tallene fra Respons.

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med Verdens tobakksfrie dag 31. mai og tar for seg 2.149 nordmenns røykevaner under koronapandemien.

I alt 23 prosent av røykerne sier de har røyka mer enn før. De vanligste årsakene de oppgir, er at de kjeder seg, føler på stress, uro og ensomhet og trøster seg i hverdagen. Det er dessuten lettere å ta seg en røyk på hjemmekontor.

– Bekymringsfullt, sier Ross.

Samtidig er det bra at 24 prosent sier at de har røyka mindre enn før. De kutter forbruket fordi det har vært mindre sosial omgang, av hensyn til familien, av bekymring for helsa og fordi de er lei av å være avhengig.

Helsebekymring motiverer

Totalt oppgir 5 prosent av de spurte at de nå røyker daglig, 6 prosent sier de røyker av og til, mens 13 prosent sier de har sluttet helt å røyke under koronapandemien.

Blant dem som har sluttet helt, er bekymring for egen helse hovedårsaken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer