Store demonstrasjoner etter 100 dager med krig

Israelske stridsvogner og fly har gjennomført en rekke angrep mot mål sør og sentralt på Gaza søndag, på det som er den 100. dagen av krigen.

Søndag var det store demonstrasjoner til støtte for Israel etter 100 dager med krig mot Hamas. På Trafalgar Square i London samlet flere tusen mennesker seg for å vise støtte til Israel og krav om at gislene på Gaza slippes fri. Foto: Jeff Moore / PA via AP / NTB.
Søndag var det store demonstrasjoner til støtte for Israel etter 100 dager med krig mot Hamas. På Trafalgar Square i London samlet flere tusen mennesker seg for å vise støtte til Israel og krav om at gislene på Gaza slippes fri. Foto: Jeff Moore / PA via AP / NTB. Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Det er også meldt om harde bakkekamper med intens skuddveksling flere steder.

Samtidig har både internettet og teletjenester vært nede, noe som gjør arbeidet for nødetatene ekstra vanskelig. Det er tredje dag på rad at kommunikasjonslinjene er nede.

Det israelske militæret (IDF) sier de har drept flere Hamas-krigere i byene Al-Bureij og Al Maghazi, mens Hamas sier de har rammet en israelsk stridsvogn i Khan Younis sør på Gaza.

De israelske angrepene på Gazastripen fortsatte med full styrke søndag, på den 100. dagen av krigen. Foto: Leo Correa / AP / NTB
De israelske angrepene på Gazastripen fortsatte med full styrke søndag, på den 100. dagen av krigen. Foto: Leo Correa / AP / NTB Vis mer

Ifølge helsedepartementet på Gaza er 125 mennesker drept på Gazastripen det siste døgnet, mens 265 er skadd. Siden starten av krigen er nesten 24.000 mennesker drept og omtrent 60.000 skadd i israelske angrep på Gaza.

Tre drept på Vestbredden

Samtidig med krigføringen på Gaza, har også volden på den okkuperte Vestbredden eskalert. Søndag ble en 14 år gammel gutt skutt og drept under en israelsk militæroperasjon i byen Jeriko.

I nærheten av byen Hebron kjørte en palestinsk sjåfør gjennom sperringer satt opp av israelske soldater, ifølge IDF. Soldatene som fulgte etter bilen, ble skutt på. De skjøt tilbake og «eliminerte» to personer.

Det palestinske helsedepartementet bekrefter at to palestinske menn ble drept i hendelsen.

Siden 7. oktober er minst 341 palestinere drept på Vestbredden, mens over 3900 er såret.

Innleder stor streik

Samleorganisasjonen for fagforeninger i Israel, Histadrut, markerte 100 dager med krig med å innlede en stor streik blant flere hundre bedrifter.

– Israel er midt i en forferdelig drøm, og jeg vil våkne fra denne forferdelige drømmen og bygge opp et nytt Israel, sa Arnon Ben-David, lederen for Histadrut, på en markering i Tel Aviv.

Den 24 timer lange markeringen arrangeres av familiene til flere av gislene som holdes på Gazastripen. Markeringen startet lørdag og pågikk fram til søndag kveld.

– Vi streiker i dag for å jobbe sammen for å gjenoppbygge Israel, sa Ben-David.

Demonstrasjoner i Europa

Også i flere europeiske byer ble det søndag markert at det er 100 dager siden krigen på Gazastripen startet. I flere hovedsteder ble det holdt proisraelske demonstrasjoner, dagen etter at titusenvis demonstrerte i mange byer til støtte for palestinerne.

Flere tusen mennesker samlet seg på Trafalgar Square i London med israelske flagg og gule ballonger, mens det i Paris ble holdt flere arrangementer ved foten av Eiffeltårnet.

I Berlin gikk flere hundre mennesker i demonstrasjonstog søndag. Flere viftet med israelske flagg, mens andre holdt plakater med teksten «100 dager i helvete» og krav om våpenhvile.

En støttegruppe for de israelske gislene og berørte familier demonstrerte søndag på Eidsvolls plass utenfor stortingsbygningen i Oslo med krav om at de israelske gislene blir frigitt.