Strømbrudd

Store deler av Venezuela mørklagt - skylder på USA

Store deler av Venezuela mistet strømmen torsdag ettermiddag, og president Nicolás Maduro gir USA skylden.

Myndighetene i Venezuela anklager opposisjonen og USA for å stå bak strømbruddet som fredag rammet store deler av landet. På Avila-sykehuset i Caracas sviket også generatorene og ansatte og besøkende måte ty til stearinlys. Foto: AP / NTB scanpix
Myndighetene i Venezuela anklager opposisjonen og USA for å stå bak strømbruddet som fredag rammet store deler av landet. På Avila-sykehuset i Caracas sviket også generatorene og ansatte og besøkende måte ty til stearinlys. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

22 av Venezuelas 23 provinser ble ifølge opposisjonslederen Juan Guaidó rammet av strømbruddet, som også rammet hovedstaden Caracas som lå i mørke i seks timer.

Ifølge Venezuelas kommunikasjonsminister Jorge Rodriguez var ti provinser uten strøm, noe han hevdet var et resultat av USAs brutale «elektriske sabotasje».

President Nicolás Maduro hevder strømbruddet skyldes «den elektriske krigen som kunngjort og styrt av amerikansk imperialisme mot vårt folk».

Frydet seg

Den amerikanske senatoren Marco Rubio, som har markert seg som en av Maduro-regimets krasseste kritikere, la ikke skjul på at han frydet seg over mørkleggingen av Venezuela.

– Jeg beklager overfor det venezuelanske folk, jeg må ha trykket på feil knapp på el-appen jeg lastet ned fra Apple, tvitret han.

USAs utenriksminister Mike Pompeo neket på sin side for at USA hadde noe med strømbruddet å gjøre.

Sykepleiere måtte ty til stearinlys på en av fødeklinikkene i Caracas i Venezuela, som ble rammet av et langvarig strømbrudd fredag. Foto: AP / NTB scanpix
Sykepleiere måtte ty til stearinlys på en av fødeklinikkene i Caracas i Venezuela, som ble rammet av et langvarig strømbrudd fredag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

– Strømmangelen og sulten er et resultat av Maduro-regimets inkompetanse, lød hans kommentar.

«Sabotasje»

Ifølge det statlige elektrisitetsselskapet Corpoelec forsvant strømmen som følge av «sabotasje» mot Guri-kraftverket, som er et av verdens største vannkraftverk og helt sentralt i landets elektrisitetsforsyning.

I hovedstaden forårsaket strømbruddet store problemer i rushtida, da heiser og T-bane stanset opp, gatene ble fylt av biler og mange ble tvunget til å gå lange distanser til fots.

Fødeavdeling til Avila-sykehuset sviket også generatorene og sykepleierne måte bruke stearinlys for å kunne ta seg av gravide og nyfødte.

I de velstående bydelene øst i Caracas, der Guaidó nyter stor støtte, åpnet enkelte innbyggere vinduene, slamret med kokekar og ropte skjellsord mot Maduro i mørket.

Andre innbyggere lot seg imponere over synet av en vakker stjernehimmel, som ellers vanskelig kan sees over byen med over 2 millioner innbyggere.

Sanksjoner og vanstyre

Elektrisitetsnettet i Venezuela var en gang blant Latin-Amerikas beste, og takket være store subsidier kostet strømmen innbyggerne en slikk og ingenting.

Vanstyre har endret på dette, strømbruddene kommer stadig hyppigere og korrupte tjenestemenn anklages for å stikke penger øremerket vedlikehold i egne lommer.

Sanksjonene USA har innført mot Maduro-regimet har bidratt til hyperinflasjon som ifølge enkelte prognoser kan komme opp i 10 millioner prosent i år, og mangelen på mat og medisiner har bidratt til å drive hver tiende innbyggere på flukt til naboland.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer