Spania og Portugal:

Store branner herjer: - En svært komplisert situasjon

Både i Spania og Portugal er hundrevis av brannmannskaper satt inn i kampen mot flere store skogbranner.

Spania er rammet av rekordmange skogbranner i år, her en brann i Useres. øst i landet. Foto: UME via AP / NTB
Spania er rammet av rekordmange skogbranner i år, her en brann i Useres. øst i landet. Foto: UME via AP / NTB Vis mer
Publisert

300 brannmannskaper jobber for å få kontroll over en enorm brann i nærheten av Valencia som hittil har lagt nesten 100 kvadratkilometer i aske. Brannen ble utløst av lyn lørdag kveld og spredte seg raskt. 1.500 mennesker er hittil evakuert.

Naboer ser på brannen som herjer ved en skog i Anon de Moncayo sist lørdag. Foto: Fabian Simon / Europa Press via AP / NTB
Naboer ser på brannen som herjer ved en skog i Anon de Moncayo sist lørdag. Foto: Fabian Simon / Europa Press via AP / NTB Vis mer

– Det er en svært komplisert situasjon. Brannen skaper enorme problemer som er helt umulig å håndtere i det tempoet vi ønsker, sier den regionale presidenten Ximo Puig.

I samme region kjemper brannmannskapene mot to andre branner med støtte fra ti brannfly. Tre mennesker ble alvorlig skadd da toget de var på, kjørte inn i flammene. En person ble hentet med helikopter, og ytterligere åtte ble lettere skadd.

Kraftig varme og tørke

I det sentrale Portugal er en stor skogbrann i en Unesco-sponset naturpark endelig brakt under kontroll etter en ukes hard jobbing. Over 1.200 brannmannskaper var satt inn, og brannen rakk å svi av 150 kvadratkilometer før de fikk kontroll.

En uttørket innsjø i landsbyen Conoplja i Serbia tidligere i august. Vannmangel har ført til mindre strømproduksjon i landet. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB
En uttørket innsjø i landsbyen Conoplja i Serbia tidligere i august. Vannmangel har ført til mindre strømproduksjon i landet. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB Vis mer

Hittil i år er det i Spania registrert 391 skog- og krattbranner. De blir både hyppigere og mer intense på grunn av sterk hete som forskere knytter til klimaendringene. 2.710 kvadratkilometer er så langt blitt flammenes rov. Portugal har registrert 195 branner som har svidd av 847 kvadratkilometer.

Rekordtørt

Store deler av Europa har de siste månedene opplevd en tørke som kan være den verste på 500 år, opplyser en ekspert fra EU-kommisjonens forskningssenter EC-JRC til Euronews. I Spania er vannmagasiner uttørket, og store europeiske elver som Donau, Rhinen og Po har så lite vann at det gjør elvetransport vanskelig.

Det har ikke vært nedbør av betydning på to måneder i de vestlige og sørlige delene av Europa og Sentral-Europa.

Skogbranner har rammet både Spania, Frankrike, Portugal, Italia, Østerrike, Hellas og Kroatia. En rekke varmerekorder er slått, og tørken i deler av Europa er ekstrem.

FILE - A sunbather stands in front of the receding water line of the Verdon Gorge, southern France, Tuesday, Aug. 9, 2022. France was in the midst of its fourth heat wave of the year Monday as the country faces what the government warned is its worst drought on record. (AP Photo/Daniel Cole, File)
FILE - A sunbather stands in front of the receding water line of the Verdon Gorge, southern France, Tuesday, Aug. 9, 2022. France was in the midst of its fourth heat wave of the year Monday as the country faces what the government warned is its worst drought on record. (AP Photo/Daniel Cole, File) Vis mer

I England, der det normalt er nok av regnvær, er sommeren den varmeste og tørreste i manns minne, og det er erklært tørke i sør og vest.

Klimaendringer

De aller fleste forskere er ikke lenger i tvil om at den ustoppelige rekken med hetebølger og den langvarige tørken delvis skyldes klimaendringene, som nå skjer fortere enn mange hadde ventet.

Arealet som er svidd av i skogbranner i Europa hittil i år, er dessuten det største som er registrert siden man begynte med målinger av denne typen i 2006.

Nesten 660.000 hektar er rasert, viser tall fra European Forest Fire Information System (EFFIS). Det tilsvarer drøyt to tredeler av Rogaland fylke.

(©NTB)

Mer om