Støre advarer mot å undervurdere Russland – venter nye offensiver i Ukraina

Nye russiske offensiver i Ukraina kan komme snart, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Han lover langvarig støtte til ukrainerne, men sier det vil gi midlertidig økning i oljepengebruken.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot å undervurdere Russlands kapasitet i Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot å undervurdere Russlands kapasitet i Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

– Vi venter nye russiske offensiver. De kan være nær forestående, sa Støre (Ap) da han redegjorde for Stortinget om Ukraina torsdag.

Han mener at alt tilsier at den russiske presidenten er innstilt på en langvarig krig i Ukraina.

– Russlands mål er et okkupert og kuet Ukraina, sa Støre.

Til tross for svakheter i det russiske regimet og forsvaret, mener statsministeren at det ikke må undervurderes.

– De kan mobilisere et stort antall soldater. De har en omfattende industri som kan produsere store mengder våpen. De har store lagre med ammunisjon og militært utstyr, som stridsvogner, sa han.

– Hvilket land er neste?

Han mener Russland forsøker å tvinge fram et annet Europa – med mye farligere omgivelser for land som Norge.

– Russland er en kjent trussel mot Norge på områder som etterretning, cyber og kritisk infrastruktur. Vi har skjerpet den norske beredskapen fordi Russland viser større risikovilje.

– Vi må stille spørsmålet: Hvis Russland tar Ukraina, hvilket land er det neste? Listen over land som tidligere har vært underlagt Moskva er lang, advarte Støre.

– Penger ut av Norge

Under redegjørelsen fastholdt statsministeren at Norges skal bidra med langvarig økonomisk støtte til Ukraina, men at det vil innebære en midlertidig økning i oljepengebruken.

– Det mener vi er forsvarlig i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon. Det er i vår nasjonale interesse at Ukraina ikke taper krigen, og vi er i en situasjon hvor vi har handlingsrom grunnet ekstraordinære inntekter fra petroleumssektoren.

Støtte til Ukraina skal ikke føre mer oljepenger inn i norsk økonomi, og skal ikke føre til økt rente eller inflasjon i Norge, understreket han.

– Kort sagt: Dette er penger ut av Norge som vi ikke bør bruke eller ville brukt i Norge nå, understreket statsministeren.

Møte på mandag

Det er ikke klart hvor stort bidraget i det såkalte Ukraina-programmet blir. Men støtten blir langvarig og skal finansiere både militær og sivil støtte, sa Støre.

I 2022 ga Norge over 10 milliarder kroner i sivil og militær støtte til Ukraina. Mandag har regjeringen invitert alle partiene på Stortinget til et møte for å diskutere den videre støtten til det krigsherjede landet.

Under talen tok Støre seg også tid til å snakke om gjenoppbyggingen av Ukraina når krigen en gang tar slutt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj la i slutten av januar fram en tipunktsplan for gjenoppbyggingen av landet etter krigen. I Stortinget torsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen har tett kontakt med det ukrainske lederskapet om fredsplanen. Foto: Javad Parsa / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj la i slutten av januar fram en tipunktsplan for gjenoppbyggingen av landet etter krigen. I Stortinget torsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen har tett kontakt med det ukrainske lederskapet om fredsplanen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

– Vi er i tett kontakt med det ukrainske lederskapet og europeiske og amerikanske allierte om oppfølgingen av president Zelenskyjs fredsplan.

Støre trakk fram hvor viktig en dialog med president Vladimir Putin og det russiske regimet er for å finne en løsning på konflikten.

– Selv midt i en ødeleggende krig er det viktig, slik Ukraina legger opp til, å ha kontakt for å finne løsninger om korneksport, utveksling av krigsfanger, atomsikkerhet og mer til. Men uten vilje på russisk side til å trekke seg tilbake og avslutte angreps- og erobringskrigen, må vi erkjenne at det viktigste vi kan gjøre nå, er å hjelpe Ukraina med å forsvare seg selv og få Russland til å endre kurs, sa han.

U-hjelp

Statsministeren var tydelig på at Norge ikke må glemme andre kriser i verden. Ved siden av årets statsbudsjett har regjeringen foreslått en ekstrabevilgning til utviklingsland som er rammet av krigens ringvirkninger.

Statsminister Jonas Gahr Støre lover langvarig støtte til Ukraina, som høyst trolig står overfor en langdryg krig med Russland uten noen snarlig fred i sikte. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre lover langvarig støtte til Ukraina, som høyst trolig står overfor en langdryg krig med Russland uten noen snarlig fred i sikte. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB Vis mer

– Det vil bety et økt norsk bidrag til humanitær innsats og kamp mot sult i land i Afrika og Midtøsten, noe som også vil bidra til redusert migrasjonspress mot Europa i en krevende tid, sa Støre.

– Norge skal være blant de som både ser behovene i Ukraina, men også de store behovene som økt inflasjon, særlig på mat, har ført med seg i noen av verdens fattigste land, tilføyde han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer