Støre advarer EU mot pristak på gass

– Det er i vår felles interesse at det europeiske energimarkedet er stabilt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter et møte i Paris mandag.

Jonas Gahr Støre (i midten) møtte Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron mandag kveld. Foto: Michel Euler / AP / NTB
Jonas Gahr Støre (i midten) møtte Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron mandag kveld. Foto: Michel Euler / AP / NTB Vis mer
Publisert

Møtet var en arbeidsmiddag der Støre møtte Frankrikes president og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Temaer var krigen i Ukraina og energikrisen i Europa.

– Krigen i Ukraina rammer først og fremst det ukrainske folk, som kjemper for sin frihet. Ukrainerne går en kald vinter i møte fordi det russiske regimet har ødelagt veldig mye av strømforsyningen der. I tillegg rammes Europa av høye energipriser som følge av bortfallet av russisk gass. Det er i vår felles interesse at det europeiske energimarkedet er stabilt, og vi snakket om hvordan vi kan få det til, sier Støre i en pressemelding.

– Et mer stabilt energimarked i Europa vil bidra til å holde strømprisene lavere også hjemme i Norge, legger han til.

Vil ikke sette prisen for lavt

Energikrisen i Europa sto øverst på menyen mandag. EU-politikerne har tidligere vært sultne på et pristak på norsk gass.

Det har Norge som gassleverandør hatt mindre appetitt for.

– Problemet er at det mangler energi i Europa. Setter man prisen for lavt, får man et stort problem i at det ikke er nok, sier Støre til TV 2 i Paris.

Han mener at man nå må bruke energien mye mer effektivt, og at markedet trenger mer ro.

– Norge forstår at EU-landene prøver å finne løsninger på dette. Men å sette tak på pris kan få motsatt effekt: at man får økt etterspørsel etter noe man har mindre av, sier Støre.

Regjeringssjefene i EU møtes senere i uken for å diskutere tiltak for å stabilisere energimarkedene i Europa.

– Det er viktig at vi som en stabil og pålitelig energileverandør får delt norske synspunkter før EUs toppmøte. Ukrainerne er helt avhengig av vestlig støtte. Russland forsøker å skape splid mellom landene som støtter Ukraina, blant annet ved å bruke energi som våpen. Det skal de ikke lykkes med. Derfor er det viktig at Norge har tett og god kontakt med våre allierte og handelspartnere i Europa. Møtet i kveld var både nyttig og viktig, sier Støre til NTB.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer