Her fra et av de musikalske innslagene fra artist Hanne Sørvaag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Her fra et av de musikalske innslagene fra artist Hanne Sørvaag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Minnesmarkering på Utøya

Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet

– 22. juli-terroren var ment å ramme partiet, understreket Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale under minnemarkeringen på Utøya mandag.

Publisert

Minnemarkeringen foregikk som foregående år i bakken på Utøya. Markeringen ble innledet med ett minutts stillhet.

– Vi sa i 2011 at gjerningsmannen var alene om handlingene. Så la vi til: han er ikke alene om holdningene. De må vi kjempe imot. Det som skjedde 22. juli var høyreekstrem terror, der hensikten var å ramme Arbeiderpartiet gjennom å ramme AUF. Noen ganger blir 22. juli nærmest omtalt som en naturkatastrofe. Men det var ett målrettet angrep – terror mot vår bevegelse, sa Ap-lederen fra talerstolen.

Han gikk også inn på hendelsen hvor et hakekors ble sprayet på et 22. juli-minnesmerke i Tønsberg natt til mandag.

– Vi kan ikke ha det sånn. Når dette får fortsette, så er det noe i samfunnet vårt som svikter. Har vi virkelig klart å leve opp til de målene Jens sa om mer åpenhet og mer demokrati, spurte Støre.

Blant de andre talerne var AUF-leder Ina Libak og leder Lisbeth Kristine Røyneland av Den nasjonale støttegruppen. I tillegg bidro Merete Stamneshagen fra støttegruppen med diktopplesning, mens artist Hanne Sørvaag sto for musikalske innslag.

– Smerten går aldri bort. De vi mistet skulle vært med oss i dag, sa Libak fra talerstolen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.