Minnesmarkering på Utøya

Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet

– 22. juli-terroren var ment å ramme partiet, understreket Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale under minnemarkeringen på Utøya mandag.

Her fra et av de musikalske innslagene fra artist Hanne Sørvaag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Her fra et av de musikalske innslagene fra artist Hanne Sørvaag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Minnemarkeringen foregikk som foregående år i bakken på Utøya. Markeringen ble innledet med ett minutts stillhet.

– Vi sa i 2011 at gjerningsmannen var alene om handlingene. Så la vi til: han er ikke alene om holdningene. De må vi kjempe imot. Det som skjedde 22. juli var høyreekstrem terror, der hensikten var å ramme Arbeiderpartiet gjennom å ramme AUF. Noen ganger blir 22. juli nærmest omtalt som en naturkatastrofe. Men det var ett målrettet angrep – terror mot vår bevegelse, sa Ap-lederen fra talerstolen.

Han gikk også inn på hendelsen hvor et hakekors ble sprayet på et 22. juli-minnesmerke i Tønsberg natt til mandag.

– Vi kan ikke ha det sånn. Når dette får fortsette, så er det noe i samfunnet vårt som svikter. Har vi virkelig klart å leve opp til de målene Jens sa om mer åpenhet og mer demokrati, spurte Støre.

Blant de andre talerne var AUF-leder Ina Libak og leder Lisbeth Kristine Røyneland av Den nasjonale støttegruppen. I tillegg bidro Merete Stamneshagen fra støttegruppen med diktopplesning, mens artist Hanne Sørvaag sto for musikalske innslag.

– Smerten går aldri bort. De vi mistet skulle vært med oss i dag, sa Libak fra talerstolen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer