Storbritannia: Våpenhvile var forsøk på avledningsmanøver

Storbritannia sier meldingen om en våpenhvile i Ukraina var et forsøk fra Russland på å føre skylden for fremtidige sivile dødsfall over på landet.

En røyksky etter et angrep fra russiske styrker i Mariupol fredag. Foto: NTB scanpix / AP
En røyksky etter et angrep fra russiske styrker i Mariupol fredag. Foto: NTB scanpix / AP Vis mer
Publisert

Partene i krigen hadde blitt enige om at det lørdag skulle være våpenhvile, slik at sivile kunne evakueres fra byene Mariupol og Volnovakha. Ifølge Røde Kors ble imidlertid ikke våpenhvilen overholdt, og få eller ingen sivile ble evakuert fra Mariupol.

– Russlands foreslåtte våpenhvile i Mariupol var etter all sannsynlighet et forsøk på å avlede internasjonal fordømmelse, samtidig som man omstilte styrkene sine til en ny offensiv, skriver det britiske forsvarsdepartementet på Twitter.

Ifølge Russland var det Ukrainas manglende vilje til å «påvirke nasjonalister eller utvide våpenhvilen» som gjorde at de igjen gikk på offensiven.

– Ved å anklage Ukraina for å bryte avtalen, vil Russland sannsynligvis forsøke å flytte skylden for samtidige og framtidige sivile dødsfall i byen, skriver det britiske forsvarsdepartementet.

Klokka 16 norsk tid gjenopptok Russland militære operasjoner mot Ukraina, ifølge en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

(NTB)

Mer om