Storbritannia: Tidligere piloter blir lokket til å hjelpe Kinas militære

Tidligere britiske militærpiloter blir lokket med store pengesummer for å gi ekspertise til det kinesiske militæret, sier Storbritannias forsvarsdepartement.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock editorial/REX
Illustrasjonsfoto: Shutterstock editorial/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opptil 30 tidligere militærpiloter antas å ha reist for å trene opp medlemmer av Kinas militære, skriver BBC. Nå sender Storbritannia ut et etterretningsvarsel for å advare tidligere piloter mot å jobbe for Kina.

En talsperson fra det britiske forsvarsdepartementet sier til AFP at det ikke bryter med britisk lov å bidra med opplæring i Kina, men at de vil gjøre tiltak for å hindre slik rekruttering, blant annet gjennom et nytt lovverk.

Det er forbudt for både tjenestegjørende og tidligere militærpersonell å dele statshemmeligheter med utenlandske makter.

Store summer

– Det er lukrative summer som blir tilbudt til folk. Penger gir en sterk motivasjon, sier en vestlig tjenesteperson. Noen av summene blir antatt å være så høye som nær 3 millioner kroner i året.

– Vi gjør tiltak for å fraråde nåværende og tidligere piloter fra å bli rekruttert, og vi ønsker å unngå enhver oppfatning fra Kina om at vår tidligere taushet i denne saken er tolket som aksept eller godkjenning av slik aktivitet, sier tjenestepersonen.

Pilotene blir blant annet brukt for å hjelpe kineserne å forstå hvordan vestlige fly og piloter jobber.

Tredjepart

Ifølge den vestlige tjenestepersonen jobber Kina aktivt med å rekruttere piloter fra både Storbritannia og andre land. Blant annet bruker Kina en tredjepart for å kontakte pilotene, inkludert et selskap som er basert i Sør-Afrika, skriver Sky News.

– Alle tidligere britiske militærpiloter som har sagt ja til å lære opp og trene kinesiske piloter styrker nesten helt sikkert Kinas militære kunnskap og kapasitet, sier den vestlige tjenestepersonen.

Kinesiske myndigheter har ikke svart på AFPs forespørsler om kommentar.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer