(Foto: Richard Lewis/AP/NTB scanpix)
(Foto: Richard Lewis/AP/NTB scanpix) Vis mer

Storbritannia erklærer klimakrise

Det britiske Parlamentet har som det første i verden erklært klimakrise, i et forsøk på å møte kravet fra demonstrantene i Extinction Rebellion.

Publisert

Extinction Rebellion ble startet i Storbritannia for fem måneder siden og de siste to ukene har aktivister gjennomført en rekke markeringer i London.

Demonstrantene krever at britiske folkevalgte tar klimatrusselen på alvor og går fra ord til handling for å få ned utslippene og bremse den globale oppvarmingen.

Onsdag vedtok Underhuset i Parlamentet å erklære «klimakrise», noe opposisjonen tar æren for.

– Takket være press fra Labour ble Storbritannia det første landet i verden til å erklære miljø- og klimakrise, skriver partiet på Twitter.

– Nå er det på tide med virkelig handling for å takle klimaendringene, heter det videre.

Partileder Jeremy Corbyn håper vedtaket i Parlamentet vil få nasjonalforsamlinger og regjeringer verden over til å følge etter og at det vil resultere i konkret handling.

Corbyn sier også at han håper at beslutningen vil legge press på statsminister Theresa Mays regjering og resultere i tiltak som kan bidra til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, noe som bortimot vil kreve en halvering av 2010-utslippene innen 2030.

Extinction Rebellion kaller onsdagens vedtak i Parlamentet «et første steg på veien mot at regjeringen sier sannheten om klimaet og den økologiske krisen».

– Presset mot politikerne våre kommer nå til å øke og bare besluttsom handling vil bli godtatt, heter det videre i en uttalelse fra gruppen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.