Vis mer

Storaksjon i Oslo-området: Dette vet vi så langt

18 personer er pågrepet under storaksjon mot transport- og renholdsbransjen i Oslo-området.

(upublisert) Opprettet 1. ID-bedrageri


  18 personer er pågrepet i en storaksjon mot transport- og renholdsbransjen i Oslo-området onsdag, opplyser Kripos. Omfattende lånebedragerier ved hjelp av uriktig identitet er blant forholdene.

  - Vi har avdekket en gruppe på fire til seks personer som har drevet organiserte lånebedragerier på til sammen flere millioner kroner, ved bruk av uriktige identiteter. Gruppa har drevet med dette i flere år, og har utspring i transport og renholdsbransjen i Oslo og Romerike, sa politiadvokat Håvar Undeland i Kripos, under en pressekonferanse klokken 15.00 onsdag.

  De pågrepne er i alderen 20-45 år og bosatt i Oslo og på Romerike.

  Politiet mener de fire til seks hovedmennene har fått med seg andre personer som mer eller mindre frivillig har latt dem bruke deres identiteter.


 2. Forventer flere pågripelser


  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Trolig blir fire til seks av de pågrepne framstilt for fengsling førstkommende fredag.
  - Det er forventet at det vil bli gjort flere pågripelser i saken fremover, uten at vi kan gå nærmere inn på det nå, sier Håvar Undeland i Kripos.

  Han opplyser at det er snakk om både norske og utenlandske statsborgere, men de aller fleste er opprinnelig fra Sri Lanka.

  En 33-åring som ble pågrepet, utpekes ifølge Dagens Næringsliv som lederskikkelse i nettverket det aksjoneres mot, som har vært underleverandør for flere av de store budbilfirmaene i Norge.


 3. Grov økonomisk kriminalitet


  Foto: POLITIET / NTB scanpix

  Politiet mener nettverket det ble aksjonert mot har drevet grov, organisert økonomisk kriminalitet.

  Aksjonen rettet mot «et multikriminelt budbilnettverk», skriver Dagens Næringsliv. Nettverket skal også ha forgreininger til restaurantdrift og vaskebransjen.

  Aksjonen har ifølge politiet rammet personer som blant annet står bak følgende, skriver TV2:
  • Falske identiteter benyttet til lånebedragerier

  • Betydelige skatte- og avdragsunndragelser

  • Utnyttelse av velferdsordninger

  • Utroskap mot egne firmaer

  • Bedrageri kamuflert i næringsvirksomheter
 4. Storaksjon


  Kripos ledet aksjonen, og samarbeidet med Økokrim, Nav og Tolletaten. Politiet i Oslo og Romerike bisto også i aksjonen, hvor til sammen 200 personer deltok.

  Det har vært ransaking på flere adresser i morgentimene, og flere ble raskt pågrepet.


 5. Sammenlignes med Lime-aksjonen


  Flere kilder sammenligner dagens aksjon med den såkalte Lime-saken i volum.

  Høsten 2014 gikk flere politidistriktet sammen med Kripos, Skatteetaten og Nav til aksjon mot 20 Lime-butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski.

  Det var mistanke om grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av Nav, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming, skriver NTB. 13 personer er siktet for menneskehandel.


KILDER: NTB, Osloby, Dagbladet, Dagens Næringsliv

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.