Stor spenning: Dette kan åpne veien for Trond Giske

Innen 1. februar må den sittende fylkeslederen si ja eller nei til gjenvalg i Trøndelag Arbeiderparti. Et nei kan åpne veien for Trond Giske.

Arbeiderpartiets tidligere nestleder Trond Giske skal være favoritt til å bli ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti – hvis dagens leder ikke går for gjenvalg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Arbeiderpartiets tidligere nestleder Trond Giske skal være favoritt til å bli ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti – hvis dagens leder ikke går for gjenvalg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Hvis sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø tar gjenvalg, betyr det etter alt å dømme at han får fornyet tillit.

I motsatt fall får valgkomiteen en langt mer delikat sak i fanget: Hvordan skal den forholde seg til Giskes kandidatur til den ledige jobben?

Adresseavisen skrev allerede før jul at Giske er favoritt til vervet dersom det skulle komme i spill.

Delte meninger

Årsmøtet i Trøndelag Ap holdes fra 20. til 22. mars. Valgkomiteens innstilling skal være klar 16. mars. Lokallagene får et par uker i starten av februar til å komme med sine innspill i saken.

Lokalt er det delte meninger om Giske, som trolig har større støtte i Sør- enn i Nord-Trøndelag.

– Giske er en av Norges dyktigste politikere og kommer til også til å være viktig for Trøndelag. Det har han vært, og det kommer han til å være fremover, sa Aps fylkesordfører Tore Sandvik nylig til Nettavisen.

Fra andre er tonen en ganske annen:

– Jeg blir ikke med i styret eller som vara til styret dersom Giske blir styreleder, har Namsos-ordfører Arnhild Holstad uttalt til Adresseavisen.

– Ikke navn

Valgkomiteens leder Arild Grande sier man ikke tar ikke stilling til noen navn før 3. februar. De som sitter i fylkesstyret i dag, har fått frist til 1. februar med å si ja eller nei til gjenvalg. Valgkomiteen møtes to dager senere.

– Er Trond Giske aktuell som fylkesleder eller for en plass i fylkesstyret?

– Vi har enda ikke fått tilbakemelding fra dem som har vervene i dag, på om de sier ja eller nei til gjenvalg. Derfor blir det irrelevant å spekulere på navn før 1. februar.

– Det som er helt klart, er at vi har mange dyktige politikere i Trøndelag som kan bekle de ulike vervene. Valgkomiteen skal sikre en ryddig og trygg prosess.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fremholdt nylig at Trøndelag selv må avgjøre hvem som skal fronte fylkeslaget videre.

– Trøndelag avgjør valg av sin ledelse og hvem de vil at skal fronte det fylket inn på 2020-tallet. Det er deres valg, sa han til NTB.

Gikk av

Trond Giske gikk av som Arbeiderpartiets nestleder i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske selv har sagt at han er lei seg for hendelser som var upassende og ubehagelige. Men han har avvist anklagene om seksuell trakassering og karakterisert enkelte av varslene som grunnløse og falske.

Foreslått i fjor

Da Trondheim Ap allerede i fjor foreslo å ta Giske inn i fylkeslagets ledelse, utløste det mye debatt. Så dukket VGs såkalte dansevideosak opp i februar, og valgkomiteen valgte å vrake Giske.

VG er i ettertid felt i Pressens Faglige Utvalg for sin dekning av videoopptaket fra Bar Vulkan.

Alt tyder likevel på at Giske fortsatt vil være en omstridt kandidat hvis ledervervet skulle bli ledig. Imidlertid vil det trolig være større aksept for Giske som medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag enn som fylkesleder. Som fylkesleder vil Giske også sitte i Aps sentralstyre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer