Vis mer

Stor sjanse for sol på 17. mai

Sørlandskysten får best og varmest vær på nasjonaldagen. Jo lenger nord, dess større er sjansen for at det kommer regn på 17. mai.

(upublisert) Opprettet

Mange er opptatt av om det blir regn og hvor varmt det blir tirsdag, ettersom 17. mai er en dag der hele familien oppholder seg mye utendørs og bør kle seg deretter:


– Kort oppsummert ser det ut til å bli under 10 prosent sjanse for regn på Østlandet, Sørlandet og på Vestlandet sør for Hardangerfjorden, sier vakthavende statsmeteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt til NTB.


Nord for Hardangerfjorden og i Trøndelag øker regnsjansen med breddegradene, fra 20 til opptil 40 prosent regnrisiko.


– I Nord-Norge er det over 70 prosent sannsynlighet for noe nedbør i løpet av 17. mai. Men snu på det, så er det 20-30 prosent sjanse for at det ikke skal regne, sier Jensen muntert.Bunadsvær

For meteorologene er det vanskelig å si noe om mengden nedbør, men veldig mye skal det ikke bli. Nedbørsforholdene 17. mai er de samme som er ventet i pinsehelga, stort sett for hele landet.


Det samme gjelder temperaturene, der store deler av landet til nå har hatt det ganske varmt. Fra fredag blir det mye kjøligere, og slik holder det seg til 17. mai, men også her med store regionale forskjeller:


– Østafjells ser det ut som det blir god sjanse for perioder med sol, men jo lenger øst, desto større sjanse for skyer, for det er et værsystem over Sverige som kan trekke innover Norge. Sørlandet har mest sjanse for lengre perioder med sol, særlig langs kysten. Som sagt blir det ikke så varmt som de har hatt det, men temperaturer rundt 14-16 grader er uansett ikke så aller verst.


Ellers i landet blir det definitivt snakk om såkalt bunadsvær, eller for de uten bunad: Behov for å ha jakke over pentøyet.Vest og nordover

På Sør-Vestlandet ser det ganske fint ut, med temperaturer rundt 12-14 grader og trolig flere gløtt av sol:


– På Nordvestlandet blir det ned mot 10-12 grader. Ikke sånn kjempevær, men det vil neppe regne hele dagen. Så får vi håpe det er opphold i periodene folk er mest ute, sier meteorologen.


Trøndelag får 12-13 grader, kanskje perioder med sol.


– For Nord-Norges del blir det kjølig, det blir 17. mai, men det blir ikke knallvær. Nordland får temperaturer rundt 6-8 grader, Troms får 4-6 grader og i Finnmark mellom 5 til 9 grader, mildest og våtest på kysten, mens det blir kaldere og mindre nedbør på vidda.


Som nevnt er pinseværet ventet å bli mye av det samme som 17. mai, med ett unntak:


– Mandag, 2. pinsedag, ser det ut til å bli oppholdsvær på Vestlandet og i Trøndelag. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.