– Stor risiko for at strømprisene går til himmels

Faren for nye runder med skyhøye strømpriser er overhengende, mener energiselskapet Entelios, som frykter at det er stille før stormen.

Neste vinter kan strømprisene bli både sju og ti kroner, om de mest pessimistiske spådommene slår til. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
Neste vinter kan strømprisene bli både sju og ti kroner, om de mest pessimistiske spådommene slår til. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Perioden vi er inne i med litt lavere strømpriser kan snart være over.

Andreas Myhre, direktøren for kraftforvaltning i energiselskapet Entelios, varsler i Dagens Næringsliv fem år med dramatikk i strømmarkedet.

– Vi har så langt i år blitt reddet av den milde vinteren. På kort sikt, og for sommeren, ser det ganske bra og stabilt ut. Men det er samtidig ganske sikkert at det ikke blir flatt vann om vi ser litt lenger fram, sier Myhre til avisen.

Vladimir Putins besøk til Kherson i Ukraina har skapt debatt. Nå er bløffen avslørt. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: AP Vis mer

Han sier den fundamentale energisituasjonen i Europa vil være anstrengt i alle fall de neste fem årene.

– Tilgangen på gass østfra er helt borte. Om neste vinter blir kald, er risikoen stor for en ny runde med skyhøye rasjoneringspriser slik vi hadde i august i fjor.

Han sier det er umulig å spå om det blir sju eller ti kroner, eller enda mer, per kilowattime.

– Om sommeren blir varm med behov for energi til nedkjøling i Europa, vil vi kunne oppleve betydelig prisøkning allerede da.

Strømprisen i sørvest-Norge (NO2) toppet seg i august i fjor med en spotpris på over seks kroner per kilowattime. Siden nyttår har strømprisen i dette området ligget relativt stabilt i overkant av 1,10 kroner per kilowattime.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer