Stoltenberg og Solberg i kakekrangel

Oslo (NTB-Mats Rønning): Kaka er blitt større, sier Ap-leder Jens Stoltenberg. Feil, vi får bare bedre betalt for den samme kaken, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

(upublisert) Opprettet
At det stadig ble grepet til søte konditorvarer i Stortingets spørretime onsdag, skyldtes diskusjonen om norsk produktivitet. Regjeringen frykter at lønnsveksten ikke står i forhold til verdiskapningen i samfunnet, noe Arbeiderpartiet avviser på det mest bestemte.

– Det går gjennomgående godt i norske bedrifter. Det har bidratt til vekst i lønnsinntekter og eierinntekter samtidig. Men lønnsvekstens andel av verdiskapningen er ikke større nå enn før. Det er kaka som er blitt større, sa Stoltenberg.

– Vi får bedre pris for kaken, men vi har ikke nødvendigvis bakt den større, svarte Solberg.

– Farlig gap

Det hun beskriver som et farlig gap, er skillet mellom lønnsvekst og produktivitet. Hun forklarer lønnsveksten med høye råvarepriser på oljerelaterte produkter og klandrer de rødgrønne for ikke å ha gjort nok for å bøte på dette i de åtte årene de satt med regjeringsmakt.

– Vi har bundet lønnsnivået opp mot at vi får ekstraordinært mer betalt enn hva vi tidligere har fått for varene våre. Det er ikke fordi vi har produsert mer, sa hun.

Stoltenberg avviste denne framstillingen og mer enn antydet at regjeringens egentlige agenda er å stagge lønnsveksten for vanlige arbeidsfolk.

– Å bake en kake er noe annet enn å fordele den rettferdig. Vi ønsker begge deler. En stor kake som blir fordelt rettferdig, sa han.

Avviser angrep

SVs Snorre Valen ville vite hvor mye mindre vanlige lønnsmottakere skal tjene før statsministeren blir fornøyd. Solberg svarte at det absolutt ikke er regjeringens målsetting å redusere arbeidstakernes andel av norsk verdiskapning.

– Vi vil løfte produktiviteten, det er noe annet. Økt produktivitet gir også høyere lønn, sa Solberg.

Hun mente dessuten at bildet av en todelt norsk økonomi kan være på vei til å bli utdatert, og viste til at tempoet i oljesektoren synes å falle. (©NTB)

mats.ronning@ntb.no

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.