Stoltenberg og Nakstad må vitne i karantenehotell-sak

En mann har saksøkt staten fordi han mener han urettmessig ble pålagt en uke på karantenehotell etter en utenlandsreise i mai 2021.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, daværende helse -og omsorgsminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse om koronasituasjonen i 2021. Foto: Berit Roald / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, daværende helse -og omsorgsminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse om koronasituasjonen i 2021. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Hovedforhandlinger i saken er berammet i Oslo tingrett tirsdag 1. og onsdag 2. februar 2022, og både FHI-direktør Camilla Stoltenberg og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er kalt inn som vitner.

Saksøkeren har erkjent at karantenehotell var gjeldende regel ved såkalt «unødvendig» utenlandsreise i den aktuelle perioden, men har anført at dette for hans del var urettmessig ettersom han hadde anledning til å tilbringe karanteneperioden på egnet sted samt kom fra et land med lavt smittetrykk.

I sitt skriftlige sluttinnlegg til Oslo tingrett skriver mannen og hans advokat Reidar Smedsvig at tiltaket var uforholdsmessig for saksøkers del og dermed i strid med lovens krav om at tiltakene skal være «nødvendige basert på saklig begrunnelse» og være «forholdsmessige».

Han mener også at hans samvær med kona på Gran Canaria hadde stor «velferdsmessig betydning» for saksøker, og han stiller spørsmål ved den snevre definisjonen av «nødvendige» reiser som forskriften stilte opp. Mannen krever 5.879 kroner i erstatning.

Regjeringen ved regjeringsadvokat Hilde Ruus har på sin side anført at smitteverntiltaket karantenehotell var rettmessig og lovlig, at staten bør frifinnes og at kravet om dom for at tiltaket var «rettsstridig» skal avvises.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer