Stoltenberg med nye anklager mot Kina

Nato vil styrke samarbeidet med Japan og deler bekymringen over Kinas stadig sterkere rolle i Stillehavsregionen og verden for øvrig.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v.) besøkte tirsdag Japans statsminister Fumio Kishida (t.h.) i Tokyo og advarte mot Kinas stadig sterkere rolle i regionen. Foto: AP / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v.) besøkte tirsdag Japans statsminister Fumio Kishida (t.h.) i Tokyo og advarte mot Kinas stadig sterkere rolle i regionen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Kina bygger i betydelig grad opp sin militære styrke, inkludert atomvåpen, herser med sine naboer og truer Taiwan, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg som tirsdag møtte Japans statsminister Fumio Kishida i Tokyo.

Kina følger også nøye med på Vestens respons på Russlands krigføring i Ukraina, påpekte han.

– De tar lærdom som kan påvirke framtidige beslutninger, advarte Stoltenberg.

– Kina forsøker å kontrollere kritisk infrastruktur og sprer desinformasjon om Nato og krigen i Ukraina, fortsatte han og kom med en klar advarsel både til Japan og andre asiatiske land.

– Det vi er vitne til i Europa i dag, kan komme til å skje i Øst-Asia i morgen. Kina er ikke vår fiende, men vi må forstå hvor omfattende utfordringen er og samarbeide for å møte den, sa Stoltenberg.

Etter møtet med Kishida sendte de to ut en felles uttalelse der de gir uttrykk for bekymring over Russland økende militære samarbeid med Kina, samt Beijings trusler mot Taiwan.

– Vi motsetter oss sterkt alle ensidige forsøk på å endre status quo ved hjelp av maktbruk eller tvang i Østkinahavet, heter det blant annet.

Japan er andre stopp på Stoltenbergs Asia-reise. Mandag var han i Sør-Korea, hvor han oppfordret landet til å trappe opp militærhjelpen til Ukraina.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer