Stoltenberg: - Det er én måte å ende denne krigen på

Natos holdning om at militær støtte til Ukraina er veien til varig fred står fast, fastslår Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier militær støtte til Ukraina er veien til varig fred i Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier militær støtte til Ukraina er veien til varig fred i Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Natos politikk er uendret, og Nato støtter Ukraina innenfor de internasjonalt anerkjente grensene Ukraina har.

– Måten å oppnå det på er å støtte Ukraina militært. Ønsker man en varig, rettferdig fred, så er det militær støtte til Ukraina som er veien dit. Det er det ingen tvil om, sier Stoltenberg.

Torsdag deltok han på en samtale med Harald Stanghelle under Arendalsuka.

Der ble han spurt om uttalelsene til sin stabssjef Stian Jenssen, som tidligere denne uka uttalte at en løsning på krigen kan være at Ukraina gir opp territorium, og får et Nato-medlemskap i retur.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg deltok torsdag i en samtale med Harald Stanghelle under Arendalsuka. Foto: Heiko Junge / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg deltok torsdag i en samtale med Harald Stanghelle under Arendalsuka. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Uttalelsen vekket oppsikt internasjonalt, og ukrainske myndigheter reagerte kraftig. Jenssen har i etterkant nyansert uttalelsen og sagt at uttalelsen ble feil.

Fredsforhandlinger

– Det er én måte å ende denne krigen på, og det er at Russland slutter sin angrepskrig, sier Stoltenberg.

Og det er kun Ukraina som kan bestemme når forutsetningene for fredsforhandlinger er til stede, påpeker han.

– Og som kan bestemme rundt et forhandlingsbord, hva som er en akseptabel løsning. Vår oppgave er å støtte dem, sier Nato-sjefen.

Han understreker at det er viktig å ikke forveksle nederlag med fred,

– Vi kunne hatt fred 9. april 1940 om vi ikke hadde stått opp mot den tyske invasjonen. Det er fordi vi ønsker en fred som er rettferdig og varig at det er krevende, sier Stoltenberg.

Stian Jenssen, som er stabssjef for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, på plass i salen. Foto: Heiko Junge / NTB
Stian Jenssen, som er stabssjef for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, på plass i salen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

– Livsfarlig for Norge

Han er tydelig på at stormakter som Russland ikke har rett på interessesfærer og å bestemme hva små naboland skal gjøre.

– Den ideen om at det liksom er en provokasjon mot Russland at Litauen og Latvia er medlem av Nato, som noen mener og dermed unnskylder Russlands atferd, det er en livsfarlig tanke, sier han.

Han peker på at disse landene ikke vil være en del av Russland, men at de ønsker selvstendighet og demokrati.

– Hvis vi da skal liksom ha forståelse for at Moskva ikke aksepterer det, så er det en tragedie for Litauen og Latvia og andre små naboland, men det er også livsfarlig for Norge, sier han.

– Hvis Norge begynner å si at små land som grenser til Russland, ikke har krav på selvstendighet, da må du se på kartet én gang til – for da ender du et veldig farlig sted.

– Disse prinsippene handler også om vår sikkerhet, understreker han.

Mener Russlands mål er uendret

Og det er ingenting som tyder på at Russland har gitt opp målet om full kontroll i Ukraina, sier Stoltenberg.

– Jeg er veldig forsiktig med å si så mye om hvordan de tenker i Moskva. Det finnes ulike analyser og tegn på litt ulike type tenkning. Det vi må forholde oss til er det de faktisk gjør. Og det er ingenting i hva de faktisk gjør som tyder på at de har gitt opp målet om å ta kontroll over Ukraina.

– Det kan godt hende at de reflekterer i Moskva over at de har hatt mindre militær fremgang enn de regnet med og trodde.

– Men jeg er helt sikker på at dersom de ser en mulighet til vinne fram militært slik at de tar kontroll over hele Ukraina, så gjør de det.

(NTB)

Mer om