Stoltenberg: – Vi bør være bekymret

Det er grunn til å være bekymret for den nye coronavarianten omikron, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier at det er grunn til å være bekymret for den nye coronavarianten omikron. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier at det er grunn til å være bekymret for den nye coronavarianten omikron. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sier Stoltenberg til NRK.

Foreløpig vet vi for lite om virusvarianten, sier hun.

– Det ser ut til at den er mer smittsom, kanskje vesentlig mer smittsom. Det er usikkert hvorvidt den gir alvorlig sykdom og hvordan vaksinene virker.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke. Så langt ser det ikke ut til at den gir mer alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.

Må se hvordan virusvarianten opptrer

Meldinger om mindre alvorlig sykdom fra land hvor omikron-varianten har spredt seg, kan tyde på at coronaviruset blir indre farlig.

– Men vi er usikre på den konklusjonen. Vi må se hvordan varianten opptrer i land som Norge, sier Stoltenberg.

Norge har både en annen alderssammensetning enn mange land sør i Afrika, og kald vinter og sesong for denne typen sykdom, sier Stoltenberg. Dessuten er den norske befolkningen vaksinert i langt større grad.

– Vi vil få flere opplysninger om hvordan den fungerer i Europa og også Norge ganske raskt, sier hun.

Diskuterer tiltak og råd til regjeringen

Gjennom helgen har helsemyndighetene diskutert hva omikron-varianten betyr for smittestrategien i Norge og hvilke råd de skal gi helsedepartementet.

– Vi er mer klare for ytterligere tiltak, sier Stoltenberg.

Beslutninger om regionale og nasjonale tiltak kommer «ganske snart». Regjeringen får råd fra Helsedirektoratet og FHI også mandag, sier Stoltenberg.

FHI legger til grunn at omikronvarianten allerede kan være i Norge.

– Vi er i hvert fall nokså sikre på at den kommer snart, om den ikke er her allerede, sier Stoltenberg.

Den nye coronavarianten ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa. Norge og flere andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer